Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na jednog stomatologa u FBiH 4384 stanovnika

U 2014. u okviru 269 stomatoloških ambulanti u javnom sektoru radila su 533 doktora stomatologije i 656 stomatoloških tehničara
27. siječnja 2016. u 07:00 0 komentara 438 prikaza

Stanovništvo Federacije BiH je, prema izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, stomatološku zaštitu u 2014. ostvarivalo u okviru 269 stomatoloških ambulanti u javnom sektoru u kojima su radila 533 doktora stomatologije i 656 stomatoloških sestara/tehničara , što predstavlja smanjenje u odnosu na predhodne godine, piše Večernji list BiH.

Mali broj stomatologa

Podaci redovite zdravstvene statistike ukazuju na prisutne razlike u dostupnosti stomatološke zaštite po županijama. Tako je, kao i prethodnih godina, u 2014. najveći broj doktora stomatologije bio u Sarajevskoj županiji i to 50 doktora stomatologije na 100.000stanovnika, a najmanji u Zeničko-dobojskoj županiji, 13 doktora stomatologije na 100.000 stanovnika.

Na jednog doktora stomatologije su u Federaciji BiH u 2014. godini u prosjeku dolazila 4384 stanovnika, što predstavlja povećanje u odnosu na 2010. godinu. Evidentna je, navodi se u izvješću, neravnomjerna pokrivenost stanovništva timovima stomatološke zaštite po županijama. Tako je najveći broj stanovnika po jednom doktoru stomatologije u 2014. godini bio u Zeničko-dobojskoj, a najmanji u Sarajevskoj županiji. Prosječan broj posjeta doktoru stomatologije po jednom stanovniku je iznosio samo 0,5. Kao i prethodnih godina, prosječan broj posjeta po stanovniku u svim županijama je vrlo nizak. Najveći broj posjeta ostvaren je u Sarajevskoj županiji i iznosio je 0,9 posjeta.

Rijetki odlasci stomatologu

U promatranom razdoblju je bio nezadovoljavajući odnos plombiranih i izvađenih zuba, tako je u prosjeku na jednu uslugu plombiranja stalnih zuba u 2014. godini bilo 0,8 izvađenih zuba. Rezultati istraživanja su pokazali da je najveći postotak stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine posjetio doktora stomatologije u javnom sektoru prije više od godinu dana i to 64,2 posto, četvrtina stanovnika, odnosno 25,0 posto je bilo kod doktora stomatologije tijekom prethodnih 12 mjeseci, a svega 6,5 posto za vrijeme posljednja 4 tjedna. Glavni razlog posljednjeg posjeta doktoru stomatologije je za najveći broj stanovnika u Federaciji BiH bio popravljanje i liječenje zuba ili desni (39,7%) i vađenje zuba (33,5%). Za 17,6% stanovnika su glavni razlog posljednjeg posjeta bili protetski radovi, a preventivni ili kontrolni pregled ili savjet je kao glavni razlog posljednjeg posjeta stomatologu navelo svega 5,6% stanovnika.

Već dugi niz godina podaci ukazuju na loše stanje oralnog zdravlja stanovništva. Stoga je Federalno ministarstvo zdravstva 2005. pokrenulo program “Edukacija djece prvih razreda osnovne škole o higijeni zuba i usta u Federaciji BiH”.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.