Hakerski napadi

Na internetu kradu novac s kartica i brišu podatke klijenata

21.02.2016.
u 07:00

Komercijalne banke u BiH, okupljene u Udruženje banaka, nedavno su pokrenule inicijativu za formiranje Povjerenstva za informatičku sigurnost, piše Večernji list BiH.

Porast cyber-kriminala

Na utemeljiteljskoj sjednici ovoga povjerenstva razmatrao se plan i program rada, kao i prioriteti aktivnosti. Istaknuta je analiza postojećeg pravnog okvira i potrebe dogradnje kaznenog zakona u dijelu elektroničkog poslovanja (npr.krađe identiteta, upadi u zaštićenu bazu podataka, upadi u bankomate, krivotvorenje platnih kartica, itd). Na sjednici je razgovarano o pravcima i metodama kontinuiranog upoznavanja zaposlenih u bankama i klijenata s novim tehnologijama. Također su dogovorene aktivnosti za zajedničko provođenje testiranja mjera sigurnosti za elektroničko bankarstvo. Spomenimo kako su prošle godine bankovni računi više građana BiH ostali prazni nakon hakerskih napada koji se u posljednje vrijeme izvode, najvjerojatnije iz Kine i Amerike.

Neovlašteno su učitani i iskorišteni podaci s kartica određenog broja klijenata. Zahvaljujući učinkovitoj reakciji banke, blokirane su prijavljene kartice. Nove će biti izrađene već u roku od tjedan dana, kao i namireni računi, a sve o trošku banke. Analizama informacija kojima raspolaže Ministarstvo za sigurnost BiH, primjetan je trend porasta cyber-kriminala i broja povratnika u izvršenju ovih kaznenih djela u BiH. Iz Ministarstva za sigurnost BiH napomenuli su kako su djela koja su klasificirana pod pojmom cyber-kriminala u BiH ometanje rada sustava i mreže elektroničke obrade podataka, prijevare na internetu, neovlašten pristup zaštićenom sustavu i mreži elektroničke obrade podataka, krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja, posjedovanje i distribucija dječje pornografije, kaznena djela u vezi sa zloupotrebama wireless mreža te društvenih mreža, kaznena djela povrede autorskih prava. Udar cyber-kriminalaca usmjeren je prema društvenim mrežama, ali i bankarskom te zdravstvenom sektoru.

Spam poruke i jačina napada

Napadi su sve sofisticiraniji i svakim danom je sve više spam poruka. Na meti su posebno korisnici koji kupuju na internetu. Iz banaka u BiH su lani upozoravali klijente na pojavu krađe identiteta lažnim e-mailovima. Spomenimo kako će BiH uskoro dobiti tim za odgovor na računalne incidente - Computer Emergency Response Team (CERT). O donošenju novog zakona koji će štiti bh. institucije, tvrtke, ali i građene BiH od cyber-kriminala raspravljat će zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Povećan broj terorističkih napada i opći rast računalnog kriminala samo su ubrzali uspostavu CERT-a koji je BiH, prema pravilima EU-a, morala uvesti još ranije. Spomenimo kako je još 2011. godine napravljena studija o uspostavi tima za odgovor na računalne incidente - Computer Emergency Response Team (CERT), u kojoj se navodi kako će raditi na prevenciji, potpori i odgovorima na računalne napade na informacijske i automatizirane sustave od općeg društvenog značaja. CERT tim činit će stručnjaci koji u slučaju ozbiljnijih problema ili napada na računalnu sigurnost, upravljaju i koordiniraju odgovorom na napad, a sve u cilju zaštite materijalnih dobara i ljudskih života. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije