GRUBEŠA NA FORUMU U SOFIJI

Na institucijama BiH je da se stvori povjerenje građana u pravosudni sustav

26.10.2017.
u 15:45

U Sofiji je otvoren dvodnevni Ministarski forum EU – Zapadni Balkan na kojemu se razgovara o pravosuđu i unutarnjim poslovima. Forum je prvoga dana rada okupio ministre pravosuđa zemalja regije, a u njegovu radu sudjeluje i Josip Grubeša, ministar pravde BiH. 

Okupljene ministre pozdravili su domaćini skupa, te Vera Jourova, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova. 

– Okupili smo se kako bi čuli gdje su zemlje Zapadnoga Balkana stigle s reformama pravosuđa i koje su poteškoće s kojima se susreću na tom putu. Europska unija spremna je u svakom trenutku pružiti podršku u toj važnoj i zahtjevnoj reformi za svaku zemlju – naglasila je Jourova.
 
Na forumu se razgovara o sustavu pravosuđa, njegovoj odgovornosti, anti-koruptivnim mjerama, disciplinskim pravilima, mjerama za napredak i poboljšanje stanja u pravosuđu. 

- Svjesni smo da je uspostavljanje vladavine prava od ključnog i presudnog značaja za stvaranje uzajamnog povjerenja u sustav pravosuđa između država članica Europske unije i budućih država članica EU-a. Prije svega, na institucijama BiH je da se stvori povjerenje građana u domaći pravosudni sustav, što je, čini se, u ovom trenutku jedan od najvećih izazova na putu BiH ka članstvu u EU – kazao je ministar Grubeša.
 
Poboljšanje pravosudne suradnje u građanskim i kaznenim pitanjima također je bila jedna od tema Ministarskoga foruma. 

– Pravosudna suradnja u građanskim i kaznenim stvarima među državama regije je sigurno na zavidnoj razini ako se izuzmu predmeti tzv. „ratni zločini“ gdje postoje određeni problemi zbog različitih gledišta na karakter sukoba u regiji – istaknuo je ministar Grubeša. 

Podsjetio je kako je ključni napredak u kaznenim pitanjima među državama regije napravljen zaključenjem bilateralnih ugovora o izručenju, koji sadrže odredbe i o izručenju vlastitih državljana za najteže oblike kaznenih djela.
 
Ministarski forum bit će nastavljen i sutra temama vezanim za unutarnje poslove, nakon čega će ministri utvrditi zajedničku izjavu.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?