Franjevačka galerija

Na fotografijama Ivana Hrkaša prisutan je duh i zajedništvo jedne male zajednice

09.11.2017.
u 07:45

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena je izložba fotografija sarajevskog umjetnika Ivana Hrkaša iz serije “Bamitbah”, što u prijevodu znači “U kuhinji”. Na izložbi je prikazano 29 fotografija o svakodnevici u Židovskoj općini, odnosno o kuhinji, gdje je autor vizualno bilježio prostor kuhinje i blagovaonice u židovskoj općini, svakodnevne situacije, ljudske sudbine, duh i zajedništvo jedne male, ali otvorene zajednice u gradu koji je doživio brojne transformacije (kulturne, društvene, ekonomske, povijesne) u posljednja dva desetljeća. Hrkaš portretira redovite posjetitelje, uglavnom korisnike židovske kuhinje, koja je svoja vrata otvorila svim građanima.

Pozdravne riječi uputio je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, a izložene fotografije publici je predstavila povjesničarka umjetnosti Anja Bogojević, koja je istaknula da je umjetnik za stvaranje ovih fotografija bio dvostruko motiviran. “S jedne strane, riječ je o prostoru koji ima svoje jasno materijalno-simboličko značenje za građane Sarajeva, a s druge strane autorovo je djetinjstvo upravo ispunjeno boravkom u tom prostoru, boravkom s roditeljima i prijateljima. Zapravo je djetinjstvo istkalo sjećanje na određeni prostor”, rekla je Bogojević, ističući kako su fotografije nastale četveromjesečnim radom umjetnika, odlaskom u kuhinju, razgovorom s ljudima i sasvim je intimno bilježio trenutke.

“U Hercegovini se odlično osjećam i sretan sam zbog činjenice da imam priliku ovaj projekt predstaviti u Hercegovini, odakle vučem korijene. U tim fotografijama izražena je želja da ga konzerviram, odnosno da ga nekako zaštitim od mogućega propadanja i nestajanja, a tako je nastala i knjiga pod nazivom ‘Bamitbah’. Sve je to jedna mirovna i pozitivna priča, priča koja povezuje sve ljude”, objasnio je Ivan Hrkaš, naglašavajući kako je “Kuhinja” u Židovskoj općini jedna od rijetkih u svijetu koja prima građane svih vjeroispovijesti, što je za njega bila ključna stvar za nastanak ovih radova. Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978. godine.

Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jeruzalemu, koju završava kao đak generacije. Iako je primljen na prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jeruzalemu, 1998. godine ipak se vraća u Sarajevo, gdje radi na iternacionalnim projektima u oblasti kulture.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije