Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Na festivalu u New Yorku nastupilo 150 mladih folkloraša

21.11.2022.
u 12:51

Došli iz različitih hrvatskih zajednica iz SAD-a i pokazali dio kulturnog identiteta narodnima pjesmama i plesovima

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela sa sjedištem u gradu New Yorku bila je domaćin, a organizator Kolo grupa "Kardinal Stepinac" (KSNY) Hrvatskog folklornog festivala 2022. koji je održan protekloga vikenda. Više od 150 mladih folkloraša iz različitih hrvatskih zajednica iz SAD-a predstavilo se i pokazalo dio hrvatskog kulturnog identiteta narodnima pjesmama i plesovima. Program je počeo svetom misom koju je predvodio župnik fra Nikola Pašalić koji je poručio mladima da svoj život povjere Kristu te da im On bude cilj života. Mladost je zajedno i svečano pjevala Očenaš. Pomolili smo se za sve poginule u Domovinskom ratu, a na poseban način za stradale u Vukovaru i Škabrnji. Misne dijelove svirao je glazbenik Augustin Šimat, a pjevanje su potpomogli profesionalni pjevači Marko Domančić i Eva Kocman. Ministrantice Kata Šoja, Lucija Radalj i Marija Kovač bile su u narodnim nošnjama. Uz njih su bile i ministrantice početnice Natalija Bussanch i Mila Krajačić. Bilo je prelijepo vidjeti crkvu punu mladosti u narodnim nošnjama. Oltarski prostor izvrsno je ukrasila s. Mirela Kurevija. Predsjednica KSNY Nancy Makorvinovic otvorila je program u velikoj dvorani ispod župne crkve. Svim izvođačima i gostima poželjela je dobrodošlicu.

Unatoč umoru zbog velikog posla tijekom priprema, nije mogla sakriti radost zbog velikog broja okupljenih na festivalu. Program je na hrvatskom jeziku vodila Stephani Pavlović, a na engleskom Danijela Markovinovic. Nastupili su Hrvatska škola "Kardinal Stepinac" New York s plesovima i pjesmama trogirskog kraja, Hrvatska škola "Kardinal Alojzije Stepinac" Chicago s pjesmama i kolima iz Međimurja, Hrvatska ruža, Astoria, NY izvodila je pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, Cleveland Junior Tamburitzans - Croatian Pride​ obogatili su festival plesovima iz Posavine. Kolo grupa "Kardinal Stepinac" New York zaključila je večer pjesmama i plesovima iz Prigorja. Gotovo 400 prisutnih u publici s velikim oduševljenje pratilo je nastupe te mlade nagrađivalo dugim pljeskom.

Na starijima su se mogle primijetiti i suze radosnice. Razdragana mladost je u njih ulijevala duh ljubavi i ponosa. Hrvatska škola "Kardinal Stepinac" New York djeluje u sklopu župe u New Yorku, a osnovana je 1971. Ove školske godine ima 82 učenika. Uče hrvatski jezik, ali i hrvatsku kulturu i tradiciju. Ovakva okupljanja im pomažu posvijestiti tko su. Hrvatska škola "Kardinal Alojzije Stepinac" Chicago vezana je uz Župu sv. Jeronima. Počela je s radom 1973., kada je u sklopu škole utemeljeno i Kolo "Tamburica". Mladi iz Chicaga kažu kako se u tom kolu osjećaju kao kući. Hrvatska ruža, Astoria, NY djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza u Astoriji.

Sljedeće godine obilježit će 30. godišnjicu. Kažu mladenački gromko kako im je lijepo u folklornom društvu. Cleveland Junior Tamburitzans - Croatian Pride osnovan je 1959. Skupina ima više od 70 članova, vježbaju svake subote po pet sati. Eva Vuković naglašava kako redovito vježbaju te ih raduje svako gostovanje, a posebno ovo u New Yorku. Kolo grupa "Kardinal Stepinac" New York je u sklopu Hrvatske škole u NYC. Cilj im je na mlade naraštaje u dijaspori prenositi dio kulturne baštine i tradicije. Ivana Zadrić ističe kako je sudjelovanje u folklornoj skupini raduje. Na taj način susreće mnogo prijatelja.

Uime organizatora mladima koju su nastupili, svima koji su pomogli organizirati Hrvatski festival folklora 2022., prvi nakon pandemije, zahvalili su župnik fra Nikola Pašalić, predsjednica Nancy Makorvinovic, potpredsjednik Romeo Mrvica i tajnica Janja Bussanich. Nakon objeda mladi su nastavili druženje u Centru iza župne crkve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije