Jedna u BiH, druga u Srbiji

Na eBayu prodaju dvije olimpijske baklje iz Sarajeva, jedna 2299 dolara

08 Feb 1984, Sarajevo, Yugoslavia --- Sarajevo, Yugoslavia: Yugoslav figure skater Sanda Dubravcic after lighting the Olympic flame at the Kosevo Stadium, February 8, to officially open the 1984 Winter Olympic Games. --- Image by © Bettmann/CORBIS
14.02.2017.
u 08:00

Olimpijski plamen, odnosno olimpijska baklja, jedan je od simbola Olimpijskih igara, a tradicija nošenja olimpijskog plamena je hommage i komemoracija bogu Zeusu i Grčkoj, zemlji kolijevci masovnijih sportskih nadmetanja na svijetu.

Tradicija

Vatra/plamen je u ceremoniju uvrštena 1928. godine u Amsterdamu i dio je modernih OI od tada, a olimpijska baklja je uvedena 1936. godine na OI u Berlinu. Baklju se danas predstavi nekoliko mjeseci prije ceremonije otvaranja OI, a najznačajnija sportska imena iz zemlje gdje se igre organiziraju pale olimpijski plamen - čime Igre postanu i službeno otvorene, piše N1.

Kao što je poznato, Zimske olimpijske igre u Sarajevu odigrane su 1984. godine, a baklja je u Sarajevo stigla iz Atene. Duga je 70 centimetara, napravljena je od srebrnastog metala, a dio koji odvaja dršku zlatne je boje.

Napravila ju je japanska kompanija Mizurno i tek nekolicina ih je ostala u svijetu. Na portalu N1info.com su već pisali o vrijednim predmetima s Olimpijskih igara u Sarajevu koje se za basnoslovne iznose mogu kupiti preko najveće svjetske online trgovine eBay.•

Participacijska medalja iz Sarajeva 1984. godine je najskuplji artikl, a vrijednost je 5500 dolara. Odmah iza je poster Andyja Warhola, koji inicijalno vrijedi 2950 dolara - dok je olimpijska baklja treća.

Dvije ponude

Preko eBaya možete kupiti baklje od dvojice kolekcionara. Jedan je iz Srbije, drugi iz BiH. Srbijanski vlasnik sarajevske olimpijske baklje za nju traži 2299 dolara, dok vlasnik iz BiH ima nešto jeftiniju baklju koja košta 2030 dolara.

Ona originalna nalazi se u Olimpijskom muzeju Lusanne, dok povremeno putuje na privremene izložbe koje organizira muzej. U Lusanneu je izložena 2006. godine.

Podsjećamo, Sanda Dubravčić je te 1984. godine postala prva žena koja je zapalila olimpijsku baklju na stadionu Koševo, a tada je bila jedno od najprepoznatljivijih lica sportske scene bivše Jugoslavije, danas i Hrvatske. Baklje još uvijek čekaju svoga kupca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?