Općina Brod

Na droge će biti testirani čak i učenici osnovnih škola

23.02.2019.
u 13:30

Zbog činjenice da droge konzumiraju sve mlađa djeca, javlja se potreba testiranja učenika već u osnovnim školama. Ovoj praksi među prvima će pristupiti Osnovna škola u Brodu. Općina Brod osigurat će novac i nabaviti sredstva za testiranje učenika osmog i devetog razreda osnovne te svih razreda srednje škole na opojne droge, potvrdio je Nezavisnim Ilija Jovičić, načelnik Broda.

Borba protiv opijata

- U ovo testiranje bit će uključeno 750 učenika. Održat ćemo sastanak s roditeljima i liječnicima, a onda ćemo roditeljima dati te testere, koji će biti kvalitetni, kako bi oni sami mogli kod kuće provjeriti jesu li djeca pozitivna na droge te će tako moći intervenirati”, kazao je Jovičić te dodao kako je cilj da se podigne razina borbe protiv opijata i droga, kao i bolesti ovisnosti.

Prema njegovim riječima, ostaje samo vidjeti koji je rok za nabavu sredstava za testiranje učenika na droge, ali ovo testiranje će, kako kaže, svakako biti provedeno kvalitetno i u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, istraživanje o konzumiranju marihuane koje su proveli Udruga za prevenciju ovisnosti Narko-ne i ŽJU Porodično savjetovalište Sarajevo, na uzorku od 1200 mladih uzrasta od 13 do 17 godina pokazalo je da je marihuanu probalo devet posto ispitanih učenika, što znači njih 108. Od tih 108, njih pet bili su aktivni konzumenti. Većina je marihuanu probala u dobi od 14 do 17 g., a pojedini su priznali da su je probali u dobi od 11 godina.

Razlozi za konzumiranje

Najčešće navođen razlog za konzumiranje marihuane kod učenika je - opuštanje. Istraživanje je provedeno u trima županijama - Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj. Selma Šehić, stručna suradnica za prevenciju ovisnosti i edukaciju, izjavila je ranije kako se analizom stanja i radom na terenu s mladima i djecom može konstatirati da je u BiH velika dostupnost psihoaktivnih tvari, a shodno tome sve je veći postotak mladih koji ih koriste. “BiH se suočava sa sličnim problemima kao i druge države koje se nalaze na tzv. balkanskoj ruti i ona je zemlja tranzita za sintetičke supstancije, kokain sa Zapada i heroin i kanabis s Istoka. Jedina supstancija koja se proizvodi u BiH je kanabis, a sve je veći kućni uzgoj genetički modificiranih sorti kanabisa snažnog djelovanja”, navela je Šehić. Prema njezinim saznanjima, mladi najčešće konzumiraju marihuanu - prosječna dob prvog uzimanja marihuane je 15 godina, prvog injektiranja heroina 21 godina, a prvog odlaska na liječenje između 22 - 25 godina. “Pravilo je da ovisnik uzima više tvari istodobno, uobičajeno počinje s alkoholom i marihuanom”, kaže Šehić. U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar dnevno imaju i do 160 osoba koje zatraže pomoć, a heroin je najčešće korištena droga u Hercegovini.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?