ODVJETNIČKA KOMORA FEDERACIJE BIH

Na Danima odvjetništva pokrenuto pitanje osnutka odvjetničke akademije

kom
20.09.2015.
u 06:30

U organizaciji Odvjetničke komore Federacije BiH, u Mostaru su prvi put održani Dani bh. odvjetništva. Skupština se održavala u hotelu Mepas, a okupila je ugledne odvjetnike i goste iz cijele regije, njih oko 150. Skupštini je prethodila svečana večera dobrodošlice upriličena u ljetnikovcu Radobolja u Ilićima, pokraj Mostara.

Pravosudni sustav

Na večeri su bili predstavnici svih odvjetničkih komora republika i pokrajina bivše države, te Međunarodne unije odvjetnika. Radno je bilo jučer u hotelu Mepas gdje je održan okrugli stol o temi “Položaj odvjetništva kao samostalne i neovisne profesije”. Nakon pozdravnog govora predsjednika Odvjetničke komore Branka Marića, sudionici okruglog stola analizirali su položaj odvjetništva u vremenu aktualne reforme pravosudnog sustava. Pokrenuto je i pitanje formiranja odvjetničke akademije u BiH. Takva akademija već postoji u Sloveniji, Hrvatskoj i Vojvodini, a na njoj bi se odvjetnici i odvjetnički vježbenici educirali vezano za velike izmjene pravosudnog sustava i prilagodbe europskim pravnim standardima. Ako se uspostavi odvjetnička akademija, njezino sjedište bi bilo u Sarajevu. Nakon toga uslijedila je svečana skupština na kojoj su, u nazočnosti uglednih gostiju, uručena posebna priznanja - zlatne povelje odvjetnicima koji su svojim životom i radom ostavili neizbrisiv trag u odvjetničkim redovima. Zlatne povelje dobili su odvjetnici Semir Guzin iz Mostara, iz Sarajeva odvjetnik Mustafa Bračković, zatim Anto Petrušić te Sami Akl, predstavnik Međunarodne unije odvjetnika. Inače, Akl je odvjetnik iz Libanona i veliki je prijatelj BiH te se uvijek rado odazove na pozive svojih kolega iz BiH. Za njega će biti organiziran posjet Međugorju jer potječe iz katoličke obitelji i veliki je štovatelj ovog Gospina svetišta.

Značaj skupa

Ovakav skup, prema riječima domaćina Josipa Muselimovića, ima veliki značaj za grad na Neretvi. - Znači jako puno. Ovdje su bili najistaknutiji odvjetnici cijelog balkanskog poluotoka. U ova dva dana upoznali smo ih s bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem Mostara, što ih se jako dojmilo - kazao je Muselimović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?