Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na cisterni goriva, BiH gubi 30.000 KM

24. travnja 2016. u 09:41 0 komentara 1671 prikaza
GORIVO
Foto: ilustracija

Tek što je Ministarstvo unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska završilo akciju „Kolt“ u kojoj je utvrđeno da se bazna ulja miješaju sa gorivom, te privedeno 12 osoba, i iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljuju da će se i oni umiješati u ovaj problem.

Trideset posto goriva porijeklom iz Mađarske, koje svakodnevno toče građani BiH nije dizel, kako piše na pumpama, već bazno ulje, što je utvrdio entitetski MUP.

Ono oštećuje automobile, ali vlasnicima pumpi koje ga naručuju iz Mađarske donosi čisti profit, jer se na uvoz baznog ulja ne plaćaju akcize i porez.

SIPA otvara istragu

Naime, na bosanskohercegovačkom tržištu sa punom cijenom svakodnevno se prodaju tisuće litara goriva. Trećina goriva koje stiže iz Mađarske preko Srbije, je u biti bazno ulje. Građani BiH ga plaćaju punom cijenom, a na jednoj cisterni, zarada je 30 tisuća maraka.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavljuje kako će se sva odjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH uključiti u rješenje ovog problema.

„Ovo je klasičan primjer organizovanog kriminala u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu građana BiH. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) otvorit će istragu na državnom nivou, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca visokoakciznim robama. Šteta koja nastaje mjeri se stotinama milijuna maraka godišnje. Da ne spominjem štetu koja nastaje na automobilima“, istakao je Mektić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.