Žene u biznisu

Na čelu svakog petog uspješnog poduzeća u BiH nalazi se menadžerica

30.07.2018.
u 21:00

Menadžerice u Bosni i Hercegovini su u 2017. godini ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda, rezultat je istraživanja “Žene u biznisu” koji zajednički provode Poslovne novine i LRC BIS, piše Večernji list BiH

Od ukupnog prihoda, 793 milijuna ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga, a ukupna ostvarena dobit iznosila je 205 milijuna KM. Ti podaci najbolji su dokaz da su menadžerice značajan čimbenik bh. ekonomije, a njih ukupno 149 je na čelu nekih od najuspješnijih kompanija.

Menadžera je znatno više

Istraživanje “Žene u biznisu” realizira se u okviru projekta “100 najvećih u BiH” koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaćeg gospodarstva, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.

Od 787 kompanija koje su ušle u projekt “100 najvećih u BiH”, a čine ga velika, srednja i mala poduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19 posto čine kompanije na čijem čelu su menadžerice. One zapošljavaju 14.804 osobe, što je 11 posto u odnosu na ukupan broj tvrtki u projektu. Istodobno, menadžerice ostvaruju 11 posto ukupnog prihoda bh. gospodarstva te po 12 posto izvoza i dobiti. Gledajući te podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, menadžerice su na čelu 18 posto kompanija iz FBiH i 20 posto kompanija iz RS-a.

Jedno je sigurno, trend broja menadžerica je u stalnom porastu, prema pojedinim statističkim podacima, 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istodobno to učiniti samo 5 muškaraca.

Projekt “100 najvećih u BiH” jedinstven je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj promovirati i povezati najvažnije gospodarske subjekte te unaprijediti poslovanje u BiH. Projekt kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel-rasprave i ceremoniju dodjele priznanja najboljima afirmira najbolje vrijednosti domaćeg gospodarstva.

Nejednakost ipak postoji

Ipak, društveni, ekonomski, politički, kulturološki i drugi aspekti stvaraju nejednakost, dovodeći žene u znatno nepovoljniji položaj na tržištu rada. Žene se, u jednakim uvjetima, teže zapošljavaju, a plaće su im uglavnom manje.

Unatoč zakonima EU-a, koji predviđaju jednaku naknadu, žene u prosjeku zarađuju 15 posto manje od muškaraca. U BiH prosječna plaća iznosi 1015 KM za muškarce odnosno 941 KM za žene, što znači da su muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8 posto.

U BiH je razlika u plaćama veća u privatnim nego u državnim poduzećima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?