nove instrukcije

Na biračkim mjestima mjerit će se temperatura, izolirani glasuju kući

05.11.2020.
u 17:13

Lokalni izbori koji se održavaju 15. studenoga zbog situacije prouzročene pandemijom i dalje su tema brojnih razgovora nadležnih koji traže načine kako provesti izborni proces bez rizika te kako ispoštovati jasne epidemiološke mjere koje ograničavaju broj ljudi u zatvorenim prostorima te traže poštivanje fizičke distance, piše Večernji list BiH.

Istodobno, pitanje glasovanja poštom jedno je od onih o kojima se također vodila rasprava na posljednjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva te se moglo čuti kako će biti problema s dostavom kuverata glasača koji glasuju izvan Bosne i Hercegovine zbog problema koje je prouzročila pandemija.

Poštanski promet

Stoga je donesena odluka kako će bh. državljani koji žive u inozemstvu, a čije zemlje imaju otežan poštanski promet prema BiH ili imaju obustavljen promet prema BiH, svoje glasačke materijale moći poslati Diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tim zemljama koji će te materijale dostaviti SIP-u. Kompletan glasački materijal morat će biti poslan u zasebnoj kuverti. Potvrđeno je kako su, za sada, utvrdili da BiH nema poštanski promet s Mađarskom i Finskom, a da je vrlo otežan s Kanadom, Amerikom i Australijom. Tako se ova odluka odnosi samo na bh. državljane koji žive u ovim zemljama, ali s obzirom na to da se situacija s pandemijom pogoršava i donose se nove rigoroznije mjere, popis će biti dopunjavan redovito. Uloga glasova poštom mogla bi biti značajna i za Hrvate u kontekstu osvajanja pojedinih načelničkih mjesta u općinama središnje Bosne, kao i dobivanja većeg broja vijećnika u odnosu na izbore 2016. godine.

Poznato je kako se izbori u BiH uglavnom provode u objektima poput škola u kojima bude i po nekoliko biračkih mjesta, a zbog čega je već ranije Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo mjere koje uključuju jasno postavljen razmak među biračima, kao i niz procedura prilikom ulaska i izlaska, a sada je donesena i još jedna prema kojoj će se u svim mjestima gdje ima više biračkih mjesta u jednom objektu, poput škola, fakulteta, vatrogasnih domova i slično, vršiti mjerenje temperature biračima beskontaktnim toplomjerom na središnjem ulazu u objekt. Usvojen je i novi pravilnik o glasovanju osoba koje se nalaze u izolaciji, a koje nemaju urađen akt nadležnog tijela ili medicinski nalaz, te je odlučeno kako će te osobe moći glasovati iz svojih domova uvidom i na osnovi izrečene mjere o izolaciji.

Distanca

Od ostalih mjera treba podsjetiti kako je potrebno osigurati da se na dan izbora jasno poštuje fizička distanca među biračima te da se hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu obilježi žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga. U slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt. Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance na biračkom mjestu i ispred njega. U slučaju da birač dođe na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme, upozorit će se, a ako je nema, bit će mu izdana iz zaliha. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?