akademik

Musa: Jezik je temeljna značajka jednog naroda

Fena
25.05.2017.
u 15:15

Akademik Šimun Musa održao je u četvrtak u Mostaru predavanje na temu "Hrvatski jezik jučer i danas s bosanskohercegovačkoga motrišta".

Predavanje je održano u povodu 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika i 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske.

Akademik Musa kazao je tom prigodom kako je jezik temeljna značajka jednog naroda jer se po njemu jedan narod razlikuje od drugih i po njemu razvija svoj identitet.

- Hrvatski jezik je domovina bez obzira gdje čovjek živi - istaknuo je Musa te ocijenio kako "sve što znamo i prenosimo mladima, dobili smo jučer iz naše baštine kroz jezik, a sve što ostavljamo potomcima je jezik".

- Jezik je živa stvar i njega moramo govoriti, njegovati, uvježbavati i izučavati. Kulturni narodi bi se trebali sustavno posvetiti izučavanju i njegovanju svog jezika, što je zapravo osnova identiteta i svetost jednog naroda - dodao je.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić podsjetio je kako je akademik Musa već ranije pisao recentne radove o Hrvatskom jeziku, a da je danas pričao o određenoj standardizaciji književnog jezika koja je, po njegovom mišljenju, najvažniji kulturni događaj jednog naroda.

Akademik Šimun Musa profesor je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Zadru. Radio je kao srednjoškolski profesor i prosvjetni savjetnik. Također, obnašao je dužnost ravnatelja Zavoda za školstvo u Mostaru, dekana, prorektora i zamjenika rektora Sveučilišta u Mostaru.

Uz prosvjetne, nakladničke, kulturne i uopće društvene prinose, u mnogome je pridonio svojim znanstveno-istraživačkim radom na području povijesti hrvatske književnosti, posebno hrvatske književnosti u BiH.

Predavanje je održano u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta, Matice hrvatske – ogranak Mostar i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?