Štete od nevremena

Munje ubijale ljude, stoku..., uništile kućanske uređaje

22.09.2018.
u 12:00

Da nije bilo nekih većih sportskih uzbuđenja ovoga ljeta, 2018. godinu pamtili bismo samo kao jednu od najnestabilnijih i najopasnijih u posljednjih deset, a i više godina, piše Večernji list BiH.

Gromovi, tuča...

Svjedočili smo i smrtnim posljedicama nevremena kada je u Tešnju muškarca usmrtila munja, pa zatim u Splitu, gdje je poginuo mladić iz Sarajeva. Uz to, svakodnevna kiša donosila je i tuču veličine oraha, tako da su nastale ogromne štete na poljoprivrednim zemljištima.

- Nevrijeme je napravilo višemilijunske štete na poljoprivrednim usjevima, samo od tuče one su bile ogromne - govori za Večernji list Zoran Zadro. Mnogi su sa skepsom čitali kada smo već u svibnju prije službenog početka ljeta, zatim i u lipnju ove godine pisali kako će ljeto proći bez dugotrajnih vrućina te da će biti nestabilnije nego inače. Upravo smo to radili nakon razgovora i Zadrinih analiza koje su se, s obzirom na to da je ljeto završilo klimatološki, a bliži mu se i kalendarski kraj, pokazale točnima.

Tuča je, primjerice, u jednom danu samo u Banjoj Luci napravila štetu od 1,1 milijun KM, dok je u Prijedoru šteta iznosila oko 2 milijuna KM. U Sarajevu je olujno nevrijeme dovelo do rekonstrukcije ceste i jedne kuće u Pofalićkoj ulici, rijetki pamte kako je nevrijeme uništilo cestu, no ovog puta bilo je tako. U Zapadnohercegovačkoj županiji, u Grudama i Širokom Brijegu, zabilježene su velike štete na kućanskim uređajima nakon više udara groma, dok je u HBŽ-u također bilo ovakvih, ali i materijalnih šteta jer je grom usmrtio ovce. U kratkom vremenu tisuće munja parale su nebo. U USŽ-u kuće i nastambe za stoku ostajale su bez krovova ili se potpuno rušile. Kakanj je u samo jedno poslijepodne ostao bez niza stabala koja su padala po krovovima kuća, zgrada, ali i automobila. Nastala je velika materijalna šteta.

Jedno od hladnijih ljeta

Kada se budu radile analize, i po materijalnim štetama nastalima uslijed nevremena ovo će biti jedna od najtežih godina. Zadro za Večernji list, govoreći o svemu što se događalo, ističe kako je ljeto bilo jedno od hladnijih u posljednjih pet do deset godina.

- Uz to, veliki naglasak treba staviti na odstupanje oborina, pogotovo u lipnju i srpnju, kada je ponegdje dvostruko više kiše palo u odnosu na mjesečne prosjeke. Posebice se to odnosi na Bosnu, gdje su bile učestale jake grmljavinske oluje, na što se i u sezonskim prognozama za ovo ljeto pisalo i upozoravalo - govori Zadro. Ističe kako je slično ljeto bilo 2014. te ga se također pamti po svježini i relativno nestabilnom vremenu tijekom tri ljetna mjeseca. Ako se u to uvrsti i nestabilni svibanj, štete bi se mogle mjeriti u desecima milijuna maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?