“101 junak moga djetinjstva”

Mudra Šeherzada ispričana bujnom dječjom maštom

dhdfj
18.10.2015.
u 06:15

U prepunoj dvorani širokobriješkoga kina Borak upriličeno je predstavljanje književnoga prvijenca Mire Naletilića pod nazivom “101 junak moga djetinjstva”. Knjiga je svojevrsni nostalgični podsjetnik na likove koji su obilježili mnoga djetinjstva posljednjih godina, pa i desetljeća. Uz predstavljanje knjige, mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati u razgledavanju likovnih uradaka koji su ovjekovječeni u knjizi, a koje su izradili učenici Osnovne škole “Biograci” u kojoj je autor ovog nesvakidašnjeg djela i zaposlen.

Mudra Šeherzada

- U svakoj priči zagonetni lik se obraća čitatelju u prvom licu opisujući svoje pustolovine, osobine, izgled, prijatelje, sve ono što ga okružuje i čini prepoznatljivim kako bi se čitatelju pomoglo odgonetnuti o kojem liku se radi. Autor priča - pitalica vješto navigira čitatelja i odlično vlada fenomenom “dječje književnosti” te nas tako unosi u književne svjetove, iznova propitkujući našu načitanost te poznavanje radnje i priča koje su obilježile naša djetinjstva - istaknula je pjesnikinja Sonja Jurić, jedna od predstavljačica. “101 junak moga djetinjstva” podsjeća na klasično djelo “Tisuću i jedna noć” u kojem mudra vezirova kći Šeherzada svojim maštovitim pripovjedačkim umijećem priča priče s istoka, tako Nalatilić pokušava čitateljima probuditi maštu i vratiti ih u djetinjstvo. Pišući ovu knjigu autor je spojio dvije svoje ljubavi - pisanje i nastavnički poziv koji obavlja tako predano i s ljubavlju vođen upravo motivima za koje se zalaže i u svojim pričama. Stoga ih je razrednik (skupa sa svojom djecom i njihovim prijateljima) angažirao i kao ilustratore knjige, što je bio zahtjevan posao koji su učenici sa zadovoljstvom obavili, istaknula je recenzentica Blanka Kraljević, profesorica.

Odrastanje djece

- Dječju kreativnost valja poticati i njegovati, a uvjeren sam da se takvo ulaganje tijekom života višestruko isplati. Ni za što ne bih propustio odrastanje svoje djece i njihovo usmjeravanje k istinskim vrednotama, a iz takvoga uvjerenja je i nastajao “101 junak moga djetinjstva”. Stoga bih knjigu preporučio svima koji, unatoč brojnim iskušenjima, kane do daljnjeg sačuvati neiskvareno dijete u sebi - poručio je Naletilić. Program je vodila Željka Šaravanja, a glumac Andrija Zeljko pročitao je jednu priču iz knjige. U glazbenom dijelu sudjelovala je Martina Ivanković, dok je svojom recitacijom gledatelje oduševila Lorena Zovko, najbolja recitatorica Zapadnohercegovačke županije. Miro Naletilić izvršni je urednik dječjeg lista “Cvitak” iz čije je najdugovječnije rubrike “Junak moga djetinjstva” dugi niz godina i nastajala ova knjiga. U OŠ “Biograci” pokrenuo je humanitarno-izdavački projekt “Gradina”, prvi godišnjak među osnovcima u ZHŽ, a učenici njegova VII. a razreda bili su osvajači vrijednih nagrada na Danima hrvatskog jezika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije