VAŽNO JE ZNATI

Muči vas žgaravica? Ove namirnice glavni su krivac za ovaj nelagodni osjećaj i trebalo bi ih izbjegavati

shutterstock
11.09.2020.
u 08:27

Hrana koja ima razinu pH manju od 4,6 smatra se kiselom te može izazvati probavne smetnje.

Uživate u jelu - ali ne u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a uzrokuje ju hrana s razinom pH od 4,6 ili nižom koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti iz svog jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.

Začinjena hrana i umaci

Njihova razina pH iznosi 2,8 i uzrokuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i uzrokuje želučane probleme.

Kofein

Pića s kofeinom poput čaja, kave, energetskih napitaka također su kisela i uzrokuju refluks kiseline i žgaravicu. 

Agrumi i sokovi

Naranča, grejp, limun i mnogi drugi uzrokuju iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu.

Menta

Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može uzrokovati refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.

Rajčica

Rajčica i sok od rajčice vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu uzrokovanu rajčicom možete smanjiti jednom namirnicom - kiselim bombonima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?