'ROLL ON NA RECEPT'

Muči li vas prekomjerno znojenje? Liječnici objasnili zašto se događa i što sve može pomoći

znojenje
shutterstock
09.09.2022.
u 17:11

Ključno je da se oni s problemom pretjeranog znojenja zapitaju i jesu li kad je znojenje počelo zaista radili nešto neugodno i stresno ili sup pak sami u svojoj glavi preuveličali situaciju u kojoj su se preznojili...

Pojačano ii prekomjerno znojenje nije samo problem današnjice već je nešto s čim se ljudi oduvijek muče. Tako su već krajem 19. stoljeća ženama bili dostupni različiti antiperspiranti koji djeluju na smanjenje znojenja, a fokus marketinga u to vrijeme još uvijek nije bio na muškarcima - za njih se naime smatralo da 'malo znoja i smrada ne šteti, štoviše ponekad su i dobrodošli, kao dokaz 'prave muškosti'... 

To se promijenilo kad su se zbog promjena industije i tržišta i muškarci sve češće počeli bavili nefizičkim poslovima, a proizvođači antiperspiranata su dobro uočili da su dobili novu skupinu potencijalnih kupaca; i da se trebaju obraćati i 'grubljem spolu'. - Ako ste poljoprivrednik koji radi na otvorenom, nikoga nije briga jeste li znojni i prljavi... - kaže povjesničar dr. Cari Casteel sa Sveučilišta Auburn koji proučava marketing antiperspiranta i dezodoransa kroz povijest.

Ipak, i muškarcima i ženama je brzo postalo jasno da im nikakav proizvod neće pomoći kod iznenadnog preznojavanja i prekomjernog znojenja uzrokovanih tjelesnim i okolišnim faktorima. - Većini ljudi pomaže samo da iz života uklone stres i nervozu - kaže dermatologinja dr. Perry Parrish koja svojim pacijentima prvo savjetuje da detektiraju kakve im situacije uzrokuju pretjerano izlučivanje znoja.

"A ključno je da se oni s problemom pretjeranog znojenja zapitaju i jesu li kad je znojenje počelo zaista radili nešto neugodno i stresno ili sup pak sami u svojoj glavi preuveličali situaciju u kojoj su se preznojili...

- Često zamišljamo najgori mogući scenarij; čak i kad sve ide savršeno; a kad se to dogodi, um tijelu poručuje da se ohladi znojenjem - objasnila je. 

Kako se riješiti prekomjernog znojenja?

- Isprobajte: Roll-on na recept; npr. Drysol koji je u slobodnoj prodaji dostupan i kod nas, a djeluje zbog čsk trostruke količine metalne soli koja zaustavlja znojenje nego što je ima u antiperspirantima, kaže specijalist za hiperhidrozu sa Sveučilišta Chicago Medicine, dr. Mark Ferguson.

- Isprobajte 'šok terapiju': u njoj je ruke ili stopala umaču u posudu s vodom dok uređaj pod naponom 20-ak minuta kroz nju propušta blagu struju.

- Injekcije botoksa: jer mogu blokirati živčane signale koji stimuliraju znojenje, no tretman treba redovito ponavljati.

- Tablete protiv znojenja: Studije upućuju na to da antikolinergici; lijekovi koji blokiraju znojenje; učinkovito smanjuju problem, no moguće su neugodne nuspojave poput suhih usta, zatvora i zamagljenog vida, objasnio je Ferguson za Men's Health.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?