Milorad Dodik

Možda je vrijeme da počnemo racionalno razgovarati o mirnom razlazu

Milorad Dodik
05.10.2017.
u 17:04

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da opcija tog bh. entiteta nije Bosna i Hercegovina.

-Isto tako mislimo da bi to trebao biti jedan proces mirnog pregovora o razlazu, koji bi podrazumijevao dogovor o tome na koji način ćemo dalje nastaviti živjeti - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

Naveo je da se „na međunarodnoj sceni sve češće od mnogih analitičara, izvještača i povjesničara čuje da je BiH propala država“.

- Možda je vrijeme da upravo na ovim događajima počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH. Taj proces treba otpočeti, jer ovakva BiH s masovnim intervencionizmom međunarodne zajednice nije uspjela. Kao takva, ona je očito u definiciji propalih država. O tome govore sve ove aktivnosti u posljednje vrijeme - ustvrdio je.

Tvrdi da je urušen Daytonski sporazum od međunarodnih faktora, prije svega, visokih predstavnika BiH, te da je međunarodno pravo „skršeno“ od međunarodnih predstavnika.

Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Europa smatra da su takvi procesi unutarnja stvar zemalja, „prilika su da mi ovdje počnemo razgovarati o svim tim stvarima".

Dodao je da se može govoriti o Kataloniji, a da se ne pogleda i situacija u vezi s Kosovom.

Uvjerava da „narodi imaju pravo na samoopredjeljenje“.

-Katalonija će proglasiti neovisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost - rekao je Dodik.

RS se, kaže, mora okupiti oko svojih interesa i vlast te opozicija na bazi procesa treba da procijene na koji načim će se dalje kretati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?