nacrt urbanističkog projekta

Motel na Karaotoku bit će djelomično srušen i adaptiran u hotel

01.06.2022.
u 20:15

Ministarstvo graditeljstva HNŽ-a dalo je na javni uvid nacrt urbanističkog projekta turističke zone Karaotok

Ministarstvo graditeljstva HNŽ-a nedavno je dalo na javni uvid nacrt urbanističkog projekta turističke zone Karaotok u sklopu područja posebnih obilježja Parka prirode Hutovo blato i otvorilo raspravu o njemu, piše Večernji list BiH. Kako su rekli za eKapiju iz tog ministarstva, granica područja za koje se radio urbanistički projekt "Karaotok" definirana je odlukom o provedbi prostornog plana područja posebnih obilježja (PP PPO) za područje od značaja za HNŽ - Park prirode Hutovo blato za razdoblje od 2013. do 2023. i iznosi oko 14,4 hektara. 

Multimedijalni centar

Nacrt urbanističkog projekta dostupan je na stranici Vlade HNŽ-a te donosimo neke od najzanimljivijih detalja. Prema projektu, postojeći motel djelomično će biti srušen, a djelomično dograđen te adaptiran u objekt hotela. Motel ima kapacitet od 1 sobe i dva apartmana. Budući da je smještajni kapacitet motela nedovoljan za adekvatnu ponudu noćenja, čine ga sobe koje su kvadraturom ispod traženog prosjeka te je riječ o lošem konstruktivnom sustavu, predviđeno je uklanjanje gornjih dviju etaža objekta te izgradnja novih etaža sa sobama.

Novi objekt imat će dvije etaže s po 18 soba te ukupni smještajni kapacitet od 36 dvokrevetnih soba ili 72 ležaja. Planirani objekt multimedijalnog centra smješten je u središnjoj zoni Karaotoka, na mjestu postojeće upravne zgrade koja je predviđena za rušenje.

- Funkcionalno je objekt spoj multimedijalnog centra i upravnih sadržaja. U prizemlju objekta smješteni su zona za posjetitelje, ulazno predvorje s info-pultom, suvenirnicom i vertikalnim vezama za kat (stubište i dizalo), zona uprave, uredski prostori (4 ureda), ambulanta, prostorija za tehniku, čajna kuhinja, ostava i sanitarni čvorovi - navodi se.

Katu objekta pristupa se vertikalnim vezama iz ulaznog predvorja u prizemlju. Vizualna povezanost dvaju etaža ostvarena je velikim zračnim prostorom između njih. Na katu objekta planirano je predvorje s garderobom te multimedijalna dvorana sa 100 sjedećih mjesta.

Premještanje prometa

Postojeći interpretacijski centar stavlja se u funkciju i u njemu se planira smještaj stalnih izložbi biljnog, ribljeg i ptičjeg svijeta Hutova blata. Nadalje, planirano je rušenje objekta releja i manjih montažnih objekata te premještanje postojeće montažne garaže s pozicije uz postojeću upravu na novu lokaciju u blizini nasipa.

Promet vozila premješta se na sami ulaz u obuhvat Karaotoka, gdje je projektirana parkirališna površina za automobile, autobuse i bicikle. Promet vozila je kroz obuhvat dopušten samo kao servisni i povremeni. Ista je funkcija i obodne makadamske ceste koja se zadržava na postojećoj poziciji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije