Sveučilišna klinička bolnica Mostar

Mostar ima laboratorij, ali se još uvijek čeka na banku koštane srži

30.11.2017.
u 16:20

U BiH se godišnje javi oko 80 bolesnika koji imaju leukemiju ili neko drugo maligno oboljenje koštane srži, kojima bi transplantacija koštane srži pomogla u borbi s najopakijim bolestima te ih u konačnici dovela do kvalitetnijeg načina življenja, piše Večernji list BiH. Djeca čine čak 40 posto oboljelih. Transplantacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. U BiH se trenutačno radi na osnivanju banke koštane srži, a Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar posjeduje laboratorij za HLA tipizaciju u kojem se tipiziraju i uzorci potencijalnih davatelja matičnih stanica koštane srži.

Nada u spas

Do sada je u SKB Mostar prikupljeno i tipizirano više od tisuću uzoraka. Osnivanje registra davatelja matičnih stanica koštane srži omogućilo bi približavanje bolesnika davatelju matičnih stanica koštane srži, smanjenje troškova transplantacije, kao i mogućnost za otvaranje velikog transplantacijskoga centra u BiH te odlazak naših bolesnika na liječenje u inozemstvo i dolazak bolesnika iz drugih krajeva svijeta u našu zemlju.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar postoji moderan laboratorij za HLA tipizaciju, odnosno za utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti, a opremila ga je Vlada Republike Hrvatske.

Kako bi se napravilo banku koštane srži, potrebno je, uz HLA laboratorij, imati odjel za krioprezervaciju, cijeli jedan sustav u kojem bi se skladištilo matične stanice donatora do transplantacije, kao i zamrzavanje matičnih stanica iz pupčanika. Zamrzavale bi se do pripreme bolesnika koji bi ih trebao primiti. Donori mogu biti svi zdravi ljudi od 18 do 40 godina.

Iako je projekt na samom početku, mnogima je već donio nadu da će pronaći spas za svoje najdraže. - Tek smo počeli s radom kad sam dobila poziv iz Udruge “Fra Mladen Hrkać” jer su čuli da se u BiH počelo raditi na HLA tipizaciji. Gospodin je želio da tipiziramo uzorke njegove obitelji jer se za njegovu rodicu u Australiji, koja ima leukemiju, nije moglo pronaći odgovarajućeg donora ni u europskoj ni svjetskog asocijaciji banaka koštane srži - kaže liječnica Jadranka Knežević iz SKB-a Mostar. Iako su tipizirali mnogo osoba, nisu uspjeli pronaći donora, ali su i dalje otvoreni za prijem svih onih koji žele pomoći bolesnicima ne samo u Australiji već i u cijelom svijetu.

FEi standard

- Kada nam dođu davatelji krvi, studenti, učenici i ostali mladi ljudi, informiramo ih o prikupljanju uzoraka za doniranje matičnih stanica koštane srži, damo im pristupnicu da pročitaju te, ako su zainteresirani, potpišu. Zatim slijedi proces uzimanja uzorka koji mi šaljemo u naš laboratorij za HLA tipizaciju.

Tamo izoliramo DNK, tipiziramo ga i pohranjujemo - opisuje proces dr. Knežević. - Napravili smo laboratorij za HLA i pokušavamo ispuniti sve uvjete za dobivanje FEi standarda te smo već dvaput imali vanjsku kontrolu u smislu testiranja naših uzoraka kako bismo što prije ispunili uvjete za prijem naših donora u europsku asocijaciju. Idemo korak po korak i nadam se da ćemo našim bolesnicima omogućiti brže i jeftinije liječenje - kaže dr. Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?