utvrđeno što je dovelo do problema na konstrukciji

Most u Počitelju je stabilan i pustit će se u promet do kraja godine, a napuknuća ga uopće ne ugrožavaju

09.08.2023.
u 15:55

Na jučerašnjem sastanku investitora, izvođača radova, nadzora i struke utvrđeno što je dovelo do problema na konstrukciji te što će se poduzeti kako bi se sanirale posljedice

Dvije stvari javnost je doznala nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika investitora, Javnog poduzeća Autoceste FBiH s predstavnicima drugih subjekata uključenih u izgradnju mosta Počitelj - da se nastavljaju radovi na njegovoj izgradnji te da nema nikakve opasnosti s obzirom na puknuća koja su utvrđena prigodom izvođenja određenih radova. - Most Počitelj, jedan od najznačajnijih projekata na koridoru Vc, ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost - zaključili su na jučerašnjem sastanku u Mostaru. Sastanak je održan na inicijativu vršitelja dužnosti direktora Javnoga poduzeća Autoceste FBiH Denisa Lasića kako bi se dobila potpuna informacija o nastalim pukotinama na jednom segmentu, dužine 4,75 m, od ukupno gotovo 200 segmenata na mostu te da se usuglasi plan otklanjanja nastalih oštećenja.

Rok za otklanjanje

Sudionici su zaključili da se u predstojećih deset dana intenziviraju radovi na otklanjanju ovih nedostataka, priopćeno je iz Autocesta FBiH. Uz v. d. direktora investitora Denisa Lasića, sastanku su nazočili i predstavnici izvođača, konzorcija Azvirt Limited Liability Company iz Azerbajdžana te državnih kineskih kompanija Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, zatim predstavnici podizvođača kompanije Hering d. d. Široki Brijeg, kao i predstavnici nadzornog tijela talijanske kompanije IRD Engineering, koja obavlja nadzor nad cijelom dionicom Počitelj – Zvirovići i predstavnici projektanta IPSA Institut d. o. o. Sarajevo. Utvrđeno je kako je do puknuća došlo tijekom nedavnih izvođenja radova prednaprezanja druge faze polja 4 na mostu Počitelj na donjoj ploči segmenta 15 mosta između stupova S3 i S4. Objasnili su kako je nakon izvršenih analiza utvrđeno da manje promjene u geometriji kabela mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu. To je očito, po stručnjacima, dovelo i do pojave pukotina. Nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kabele tijekom izgradnje, objasnili su, stvaraju radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera. Što je očito bio slučaj s jednim dijelom mosta. - Uzimajući u obzir da je izvođenje glavnih radova na mostu Počitelj još uvijek u tijeku, pojava ovakvih nedostataka nije neuobičajena imajući u vidu veličinu i kompleksnost projekta. Nadzorni inženjer može odrediti izvođaču da ukloni i ponovno izvede bilo koje radove koji nisu u skladu s ugovorom. U tom slučaju izvođač će izvesti i dovršiti radove u skladu s ugovorom i u skladu s uputama nadzornog inženjera, odnosno otkloniti sve eventualne nedostatke na radovima. U skladu s ugovorom, izvođač radova odgovoran je za primjerenost, stabilnost i sigurnost svih aktivnosti na gradilištu i svih metoda građenja. JP Autoceste FBiH će nakon tehničkog prijama preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke - izjavio je v. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić. Unatoč svemu, u kompaniji kojoj je na čelu ne razmatraju odgodu okončanje radova na ovome mostu. Objekt dužine 980 metara spojen rasponskom konstrukcijom početkom srpnja trebao bi biti završen i pušten u promet do kraja godine.

Grandiozan objekt

Inače, izgradnja mosta Počitelj, kojim je premoštena Neretva sjeverno od Počitelja, čime će ovo znamenito središte biti bitno zaobiđeno, financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), ali i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je nešto viša od 28 milijuna eura. Tijekom višegodišnje izgradnje u ovaj objekt ugrađeno je 38.000 kubnih metara betona, 9000 tona armature i 1500 tona kabela za prednaprezanje, čije je postavljanje očito izazvalo probleme. Očekuje se kako će u predstojećem razdoblju biti ugrađeno i 20.000 četvornih metara asfalta i hidroizolacije. Izgradnja ovoga objekta je u dva navrata odgađana zbog obaranja natječaja. Na kraju su posao dobili Azerbajdžanci i Kinezi koji su posao u najvećem dijelu ustupili širokobriješkom Heringu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?