Čović održao predavanje u HAZU

Morat će se uspostaviti ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja

17.05.2018.
u 18:16

Čović je kazao kako se na svim razinama vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti

U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti, u organizaciji Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održao je predavanje hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na temu „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskoga naroda“.

Pozdravnu riječ održao je akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU. 

U svojem predavanju, akademik Čović je kazao kako se na svim razinama vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti, istovremeno poštujući principe i temeljne vrijednosti Europske unije i poštivanja ljudskih prava.

Da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, a nastavno na odluke Ustavnog suda BiH, morat će se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, kako se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kojem pojedincu ili grupi, istaknuo je akademik Čović.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, te kazao kako isti jednako pogađa sve narode Bosne i Hercegovine. Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu našega koncepta obrazovanja i prilagođavanja tržištu rada. 

Obrazovni sustav moramo sami modernizirati i ponuditi nova znanja, prije nego netko drugi, integracijskim procesom ulaska u Europsku uniju, od nas zatraži prilagodbu, rekao je akademik Čović na kraju svoga izlaganja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?