Suradnja OESS-a i VSTV-a

Moore: Građani BiH imaju pravo živjeti u zemlji bez korupcije

22.06.2017.
u 15:24

Memorandum o razumijevanju kojim se formalizira suradnja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH i Misije OESS-a u BiH u vezi s aktivnostima koje Misija OESS-a u BiH provodi u okviru praćenja krivičnih predmeta korupcije potpisan je danas u Sarajevu.

Potpisali su ga predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija i šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja, aktivnost praćenja krivičnih predmeta korupcije se provodi putem projekta „Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima“, koji provodi Misija OSCE-a u BiH, uz financijsku podršku Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je izjavio da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od strateških ciljeva VSTV-a i pravosuđa u cjelini.

- Nismo zadovoljni, to smo već više puta zaključili kao VSTV, rezultatima na tom polju pravosudnog rada. Postoje mnoga druga polja na kojima pravosuđe postiže značajne rezultate. Međutim, ovo je jedna od oblasti gdje su rezultati najlošiji i upravo smo toj oblasti posvetili najveću pažnju u razdoblju koje je iza nas i koje je pred nama – istaknuo je Tegeltija.

Dodao je da poduzimaju veliki broj aktivnosti da bi unaprijedili rezultate, prije svega, u toj oblasti, „jer sam rad bez rezultata ne znači ništa“.

- U tom kontekstu mi i danas potpisujemo ovaj sporazum s OESS-om koji pokazuje da smo potpuno transparentni u onome što želimo uradiTI. I samo praćenje ovih predmeta će na neki način doprinijeti kako povećanju efikasnosti, transparentnosti, tako i povjerenja javnosti u ono što pravosuđe radi – smatra Tegeltija.

Kaže da je siguran da će vrijeme pokazati da će ta borba protiv korupcije i organiziranog kriminala značajno biti unaprijeđena.

- Ne bih identificirao nijedno tužiteljstvo posebno, bilo da se radi o Tužiteljstvu BiH, županijskim tužiteljstvima, federalnom, Tužiteljstvu RS-a. Mi smo generalno nezadovoljni rezultatima koje tužiteljstva u BiH postižu na polju borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala - naveo je Tegeltija, dodajući da upravo u tom kontekstu poduzimaju veliki broj strateških i operativnih aktivnosti da bi te rezultate poboljšali.  

Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore je istaknuo da je borba protiv korupcije veliki izazov za domaće pravosudne institucije i za međunarodnu zajednicu.

Naglasio je da građani BiH imaju pravo živjeti u zemlji bez korupcije te da je korupcija velika prijetnja u svim zemljama svijeta.

Moore je napomenuo da je Misija OESS-a više godina partner VSTV-a, te da mu je drago da s ovim konkretnim projektom u borbi protiv korupcije mogu nastaviti na tom pozitivnom putu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?