putovanje iz zračne luke

Moguće smanjenje naknade koju plaćaju aviokompanije za prevezene putnike

Zračna luka Mostar
17.08.2023.
u 07:00

"Ukidanje pristojbe nije moguće, ići će se na smanjenje. Ne mogu reći koliko bi to iznosilo, znat će se tek kad krenu pregovori", kazao je on, dodavši kako će se napraviti analiza cjelokupne tematike

Zračne luke u BiH, u zajedništvu s nadležnim institucijama, kao strateški cilj imaju poboljšanje situacije u kontekstu povećanja broja putnika te omogućavanje veće konkurentnosti u odnosu na zračne luke zemalja okružja. Ovo su neke od ključnih poruka koje su se mogle čuti jučer tijekom sastanka koji je ministar prometa i veza BiH Edin Forto imao s predstavnicima zračnih luka u BiH, kao i direktorom Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), piše Večernji list BiH.

Na sastanku se nametnulo i pitanje naknade o prevezenom putniku u odlasku iz zračne luke, odnosno po toni prevezene robe/tereta u redovitom i povremenom (čarter) zračnom prijevozu u odlasku iz zračne luke. U tom kontekstu direktor BHDCA Čedomir Šušnjar je naveo kako naknada koju Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) naplaćuje od aviokompanija po osnovi odluke o visini naknade koju plaća operator zrakoplovstva po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku iz zračne luke u BiH ne može biti ukinuta, dodavši kako ona može biti samo umanjena.

"Ukidanje pristojbe nije moguće, ići će se na smanjenje. Ne mogu reći koliko bi to iznosilo, znat će se tek kad krenu pregovori", kazao je on, dodavši kako će se napraviti analiza cjelokupne tematike. Forto je nakon sastanka izjavio kako je ovo sastanak koji je potaknut nedavnim događanjima na našem tržištu u zračnom prometu, podsjetivši kako su pojedine kompanije odlučile napustiti neke zračne luke, a što pogađa građane, ali i gospodarstvo cijele BiH. Potrebno je da razgovaramo zajedno na način da vidimo postoji li nešto što možemo zajedno uraditi kako bi spriječila ovakva događanja ili čak da okrenemo trend, da pokušamo povećati broj putnika u svim zračnim lukama u BiH, kazao je Forto. Objasnio je kako je potrebno postaviti parametre kako bi se trend okrenuo, odnosno kako bi se povećao broj putnika. Šušnjar je pak govorio i o tome da BHDCA nije jedina koja je zaslužena za bh. zračne luke, ali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da situacija u zračnim lukama bude poboljšana. Izvršni direktor Zračne luke Mostar Ibrica Berberović potvrdio je kako su dogovorili izradu radne skupine koja će sa strukovne strane i vodeći računa da se kreće u okviru zakona, napraviti zajednički prijedlog koji će dugoročno unaprijediti razvoj i povećanje prometa u svim zračnim lukama u BiH, a samim time i osnažiti instituciju BHDCA. O težnji za povećanjem broja putnika govorila je Natalija Trivić, direktorica Zračne luke Republike Srpske, dodavši kako je često jedan od razloga koji se nalaze na tom putu administrativne barijere iz aspekta promatranja aviokompanija koje prometuju.

- Razumijemo da cijeli svijet funkcionira u smislu naplata određenih pristojbi. Nismo protiv toga, ali moramo gledati interese, ono što dovodi do toga da imamo veći promet putnika - kazala je. Direktor Međunarodne zračne luke Tuzla Dževad Halilčević naveo je kako je ovo bila prilika da svi zainteresirani sjednu i otvore razgovore kako bi se pokušali prevladati problemi kratkoročno i dugoročno, kazavši kako je interes Zračne luke Tuzla da se broj putnika što više povećava te da služe interesu šire društvene zajednice. Elvedin Begić, izvršni direktor za promet i usluge u zračnom prometu Međunarodne zračne luke Sarajevo, poručio je pak kako su dobri zaključci koji idu u smjeru povećanja aviooperacija i putnika u svim zračnim lukama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?