REZULTATI IZBORA

Moguće različite koalicije, ali će formiranje Vlade najviše ovisiti o odnosu snaga u Domu naroda

08.11.2022.
u 21:41

Zakonodavna vlast u FBiH mogla bi biti uspostavljena brzo, već krajem mjeseca

Mogući termini konstituiranja novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su 21. ili 22. studenoga, ali sve će biti preciznije određeno na konzultacijskom sastanku u srijedu, koji je zakazao predsjedatelj dosadašnjeg saziva Mirsad Zaimović, piše Večernji list BiH.

Prema njegovoj izjavi, na konzultacije je pozvao predstavnike stranaka koje su na izborima osvojile mjesta u Zastupničkom domu za predstojeći četverogodišnji mandat.

Rokovi i izbor izaslanika

Rok za konstituiranje je 20 dana od potvrde konačnih izbornih rezultata, što je već učinjeno 2. studenoga, mjesec nakon izbora, odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ako se uzme u obzir da bi u roku od mjesec dana od potvrđivanja rezultata izbora i županijski parlamenti trebali izabrati izaslanike u Dom naroda, proces uspostave izvršne vlasti mogao bi početi brzo, do kraja godine. To bi bila značajna promjena u odnosu na ranije situacije, kada se na ovaj dio poslijeizbornih aktivnosti čekalo i po pet-šest mjeseci. Tome u prilog ide i činjenica da su već obavljeni preliminarni razgovori lidera stranaka i da su poznate početne točke u pregovorima. Jasno je kako će stranke HNS-a, odnosno koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, biti nezaobilazne u uspostavi vlasti. Prvenstveno zahvaljujući dvotrećinskoj većini u Klubu Hrvata u Domu naroda, ali i značajnom kapacitetu u Zastupničkom domu. Od 98 zastupnika, HDZ BiH ima njih 15, a snazi hrvatskih stranaka u ovom, građanski koncipiranom domu doprinose još tri zastupnika HDZ-a 1990. i jedan HNP-a. Riječ je o strankama koje djeluju unutar HNS-a kao krovne političke organizacije Hrvata u BiH. U Zastupničkom domu najbrojniji će biti Klub zastupnika SDA u kojem će sjediti 26 zastupnika. Njihov problem je slab koalicijski potencijal jer ih ostale bošnjačke stranke koje su osigurale ulazak u Parlament FBiH nerado vide kao partnere u vlasti. Ipak, SDA će sigurno imati najviše izaslanika i u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, što ih pozicionira vrlo dobro uoči konkretnih pregovora o formiranju vlasti. Pitanje je, međutim, hoće li imati potreban broj od 11 izaslanika, koliko ih predlaže kandidate za predsjednika i dopredsjednike FBiH. Zato će o ustroju buduće vlasti u ovom entitetu ponajviše ovisiti izbor izaslanika u Dom naroda. Teorijski, moguće je da desetak drugih bošnjačkih stranaka zajednički dogovori, a što su nedavno i najavile, izbor izaslanika po županijskim skupštinama i tako u konačnici dobije brojčanu prednost u Klubu Bošnjaka. Zajedničko djelovanje već najavljuju u Zastupničkom domu. Tu grupaciju predvodi SDP s 15 izaslanika. Njihovi dosadašnji koalicijski partneri Narod i pravda i Naša stranka imaju sedam, odnosno šest zastupnika. Zajednički, ove tri stranke imaju 28 zastupnika, odnosno više od SDA. Matematika govori da ni "trojka" s HDZ-om ne može imati natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu, a vjerojatno ni u Domu naroda. Oni računaju i na pet zastupnika NES-a, ali to je upitno jer je ova stranka najavila poslijeizborno djelovanje u savezu sa Strankom za BiH koja ima četiri zastupnika. Njihovih devet zastupnika moglo bi biti upravo taj jezičac na vagi u formiranju federalne vlasti. Tu je i DF/GS s 12 zastupnika, ali njegov ulazak u vlast malo je vjerojatan jer jedino tu stranku HDZ isključuje kao potencijalnog partnera.

Mnoge kombinacije

Mnogo je kombinacija, pa čak i ona da dvije najveće bošnjačke stranke - SDA i SDP - stvore zajednički blok koji bi s HDZ-om uspostavljao vlast. Takva koalicija izvjesno bi imala potrebnu većinu i u Domu naroda jer će SDP imati najviše izaslanika u Klubu Srba, koji također sudjeluje u predlaganju predsjednika i dopredsjednika FBiH. HNS je još prije zauzeo stav da će poštovati izbornu volju bošnjačkog i srpskog naroda, kao i odnos snaga u Domu naroda. HNS, ali i druge stranke, iskazao je spremnost da se vlast uspostavlja po vertikali, odnosno da vlade na svim razinama, gdje god je to moguće, čine isti politički subjekti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije