Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Moguće poskupljenje brašna, što će biti s pekarskim proizvodima?

09. ožujka 2021. u 08:50 0 komentara 157 prikaza
Foto: Dreamstime

Za očekivati je da u narednom razdoblju dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.  

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom razdoblju zabilježen skok cijene pšenice te se i u narednom očekuje isti trend.

- Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebali podizati cijene svojih proizvoda - kazao je Pelemiš, pišu Nezavisne novine. 

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno utjecalo na samu proizvodnju.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je kako je cijena brašna u posljednje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

- Ukoliko dođe do porasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašno poskupjeti, iako se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna - kazao je Kos.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže kako su u prethodnom razdoblju primjetne veće cijene te je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Veće cijene pšenice mogu se očekivati i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

- Naravno da će cijena pšenice porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za mal novac i onda se bavimo uvozom - kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg iznosi od 15 do 25 KM, ovisno od proizvođača i tipa brašna.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" Prijedor, kaže kako je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica. Svako poskupljenje, dodala je, ogroman je udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni mirovine, a ni plaće nisu išle gore, dok su režije inače previsoke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.