Odvjetnicima nisu isplaćene naknade šest mjeseci

Moguć zastoj u predmetima ratnih zločina u BiH

presuda
11.06.2024.
u 20:26

Državni ministar pravde Davor Bunoza smatra da je problem već odavno alarmantan i da ga treba pod hitno riješiti. Kaže da je dobivao dopise od Suda BiH.

Odvjetnici koji pred Državnim sudom po službenoj dužnosti brane optužene u predmetima ratnih zločina nisu već šest mjeseci primili nikakvu naknadu za svoj rad jer nije usvojen državni proračun. Zbog toga je u najmanje jednom predmetu traženo da se ročišta zakazuju sa što većim razmacima, a drugi odvjetnici su upozorili kako bi moglo doći do značajnijeg zastoja u suđenjima za ratne zločine, saznaje Detektor.

Odvjetničkim komorama u oba entiteta već su upućene inicijative o otkazivanju punomoći u predmetima ratnih zločina, potvrdio je za Detektor odvjetnik Miodrag Stojanović.

- Situacija postaje vrlo ozbiljna i te inicijative o otkazivanju punomoći sve su izglednije, jer ne mogu odvjetnici o svom trošku već šest mjeseci raditi pred Sudom BiH. To bi moglo imati nesagledive posljedice u predmetima ratnih zločina - pojašnjava on.

Dodaje da su među odvjetnicima i oni koji su cijeli svoj profesionalni angažman podredili Sudu BiH i koji žive i rade isključivo od primanja kojih nemaju od prosinca prošle godine.

- Ne vidim da suce i tužitelje ne primaju plaće. Isto tako, onaj tko nas imenuje za obrane po službenoj dužnosti, dužan je riješiti ovu situaciju - kaže Stojanović.

Državni sud je, prema riječima predsjednika Odvjetničke komore Republike Srpske Dalibora Mrše, uputio komorama dopis u kojem se navodi da su pokušali pronaći rješenje za ovaj problem, ali da je kočnica ignorantski odnos politike.

- Jedan broj odvjetnika više ne želi zastupati po službenoj dužnosti. Mi ćemo se na razini obje komore odrediti što i kako dalje, jer ova situacija ne vodi ničemu. Ovdje se politika izravno umiješala s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava - kaže Mrša.

U Odvjetničkoj komori Federacije smatraju da bi najbolji odgovor na ignorantsku politiku bilo nepojavljivanje odvjetnika u sudnici, ali trenutno je to krajnja opcija, jer klijenti nisu dužni da ispaštaju zbog ovih problema.

- Mi znamo da je Sud BiH svim silama pokušavao riješiti ovaj problem, tražeći i od Vijeća ministara i od ostalih nadležnih organa da se ovaj problem riješi. Problem je to što odvjetnici po službenoj dužnosti nisu uvršteni u privremeni proračun kojim se financiraju ostali u pravosuđu. U koordinaciji smo s kolegama iz RS-a i nadam se da će ovaj problem biti riješen - kaže Tanja Hadžagić, predsjednica Upravnog odbora Komore Federacije.

Na jednom od nedavnih ročišta pred Sudom BiH, odvjetnica Tatjana Savić zatražila je da se zbog ovog problema suđenja zakazuju ne češće od jednom mjesečno.

Državni ministar pravde Davor Bunoza smatra da je problem već odavno alarmantan i da ga treba pod hitno riješiti. Kaže da je dobivao dopise od Suda BiH.

- Ministarstvo je upoznato sa ovim alarmantnim problemom, a problem je što mi nemamo zakona o proračunu koji bi ovo stanje regulirao. Ja sam od Vijeća ministara tražio da se pokuša iz rezervi platiti odvjetnicima ova sredstva, ali nije postojala volja za tim. Iskreno se nadam da će ovo uskoro biti riješeno kako ne bi zapali u još veće probleme - kaže Bunoza.

Iz udruženja žrtava ogorčeni su na državnu vlast, te ionako spore sudske procese u predmetima ratnih zločina, koji traju čak i desetljeće.

Iz obje komore navode i da osim ovog postoji i problem niskih tarifa u postupcima ratnih zločina.

- O povećanju tarife razgovarali smo s entitetskim i državnim ministarstvima pravde i imali smo obećanja da će do toga doći. Mi u Odvjetničkoj komori RS nismo mijenjali tarife još od 2005. godine, a znamo koliko je od tada sve poskupjelo. Kako sada da očekujemo povećanje tarifa u predmetima ratnih zločina kada i ove trenutne poslove ne možemo naplatiti - kaže Mrša.

- To je jedina tarifa koju određuje Sud BiH, sve ostale su uređene zakonom - dodaje Hadžagić.

Sam VSTV se zbog neusvajanja državnog proračuna također suočava s izazovima da financira nove obveze koje ima prema izmjenama Zakona o VSTV-u za provjeru imovine sudaca i tužitelja.

Iz Suda BiH nisu odgovorili na upit Detektora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije