Evo što kažu stručnjaci

Mogu li trudnice i dojilje primiti cjepivo protiv koronavirusa

trudnice
01.04.2021.
u 10:12

U svijetu već neko vrijeme traje masovna distribucija cjepiva protiv koronavirusa, a samim tim je stvoreno mnoštvo novih pitanja o njihovom djelovanju. Jedno od tih pitanja je i mogu li trudnice i dojilje mogu primiti cjepivo protiv koronavirusa?

Stručnjaci Andrew Satin i Jeanne Sheffield govorili su za Univerzitet Johns Hopkins o temi cijepljenja trudnica i dojilja te su istaknuli kako trenutni podaci pokazuju da trudnice i dojilje mogu primiti cjepivo

Prema njihovim riječima, u svijetu je već obavljeno nekoliko istraživanja u koja su bile uključene i trudnice te su preliminarni rezultati pokazali da cjepivo stvara štetan učinak na reprodukciju ili razvoj fetusa.

Satin i Sheffield navode i kako dojilje mogu primiti cjepivo. Naime, određena cjepiva ne sadrže živi virus pa cjepivo ne predstavlja rizik za bebu. A ako ste već cijepljeni protiv koronavirusa i tek ste počeli dojiti, nema potrebe da odgađate dojenje.

Stručnjaci dodaju i kako cjepivo ne može utjecati na plodnost te kako one žene koje pokušavaju ostati trudne mogu primiti cjepivo bez straha od posljedica.

Naglasili su kako se i dalje vrše razna istraživanja te kako će više detalja i podataka biti poznato u idućih nekoliko mjeseci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije