Čitluk

Moderne tehnologije u proizvodnji vina i marketing

24.06.2016.
u 11:00

Zahvaljujući suradnji talijanskoga Veleposlanstva u BiH i talijanske Agencije ICE Sarajevo s Udrugom vinara i vinogradara Hercegovine i TZ HNŽ, u Herceg etno selu Međugorje održan je seminar o temi “Moderne tehnologije u proizvodnji vina i marketing vina”. Tom prilikom hercegovačkim vinogradarima i vinarima te ostalim sudionicima seminara predavanje pod nazivom “Žilavka i blatina - autohtona vina Hercegovine” održao je poznati čitlučki enolog Tihomir Prusina, a o temi “Modernim tehnologijama u proizvodnji vina i marketingu vina” govorila je poznata talijanska enologinja Barbara Tamburini. Budući da je seminar organiziran u cilju poboljšanja kvalitete hercegovačkih vina žilavke i blatine te što učinkovitijeg promoviranja tih i drugih vina na domaćem i inozemnom tržištu, dobrodošlicu sudionicima seminara poželjeli su direktor Agencije ICE Sarajevo Massimo Sessa, veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i Krešimir Milićević, predstavnik TZ HNŽ. Talijanski veleposlanik kazao je kako industrija vina u BiH može biti konkurentna na međunarodnim tržištima uz potrebno poštovanje standarda i suvremenih tehnologija u proizvodnji grožđa i vina te dodao kako je Italija, kao svjetski lider u tom sektoru, svojim iskustvom i tehnologijom spremna pomoći bh. vinogradarima i vinarima.

- Naše dvije autohtone sorte žilavka i blatina ustvari su lideri naše proizvodnje vina i mi u turizmu nastojimo brendirati te dvije autohtone sorte, kazao je Krešimir Milićević iz TZ HNŽ. Prusina je sudionike seminara upoznao je s vinima žilavkom i blatinom, pri čemu je istaknuo kako se ta vina kvalitetom mogu usporediti s najboljim svjetskim vinima. Barbara Tamburini je u izjavi za medije kazala:

- Moderne tehnologije u proizvodnji vina iznimno su važne, prije svega kako bi se naša vina mogla prihvatiti na međunarodnom tržištu, no svaki segment proizvodnje jako je važan. Dakle, ne samo moderna tehnologija nego i sve ono što se događa od trenutka nastanka grožđa pa do trenutka berbe i proizvodnje vina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?