nekoliko savjeta

Mobitel u službi zdravlja: kako vam pametni telefon može pomoći

mobitel
Thinkstock
21.12.2019.
u 10:11

Mnogi pametni telefoni imaju mogućnosti i pristup aplikacijama koje ih čine odličnim pomagačem u održavanja dobrobiti tijela i zdravlja – a mogu vam pomoći zadovoljiti i vaše medicinske potrebe. Miss7zdrava.24sata.hr donosi nekoliko savjeta koji će vam pokazati na koji način možete koristiti svoj pametni telefon u svrhu očuvanja zdravlja!

Ne zaboravite, vaš pametni telefon pametan je onoliko koliko mu dopustite. Bez obzira koji model pametnog telefona izaberete, dobro pregledajte svu opremu za mobitele i sve mobilne aplikacije koje su vam dostupne – brojne su besplatne, ali neke se ipak isplati i kupiti.

Mobilni telefon kao zdravstvena iskaznica

Pametni telefoni često mogu poslužiti kao mobilni zdravstveni kartoni. Na primjer, kod nekih modela iPhone ili Samsung mobitela na raspolaganju su vam već integrirane aplikacije za zdravlje s kojima možete mjeriti i pratiti razinu fizičke aktivnosti ali i različita medicinska stanja poput alergija, kontakta u hitnim slučajevima ili krvne grupe. U slučaju nezgode ili hitne medicinske intervencije, liječnici mogu pogledati osnovne informacije o vašem zdravlju direktno na vašem pametnom telefonu (i to čak ako je zaključan).

Pametni telefon kao mjerač fitnesa

Nosiva tehnologija poput različitih pametnih satova i mjerača je jedan od najpopularnijih načina na koji možete pratiti i mjeriti svoju fizičku aktivnost, kvalitetu sna, hidrataciju tijekom dana, i druge važne zdravstvene parametre. Ono što možda ne znate je da gotovo sve to možete mjeriti i pratiti uz pomoć svog pametnog telefona (bez dodatne kupovine pametnog sata ili druge nosive tehnologije).

Većina modela današnjih pametnih telefona već ima ugrađene različite senzore kretanja koji mogu mjeriti broj koraka koje ste napravili, razdaljinu koju ste prešli pa čak i visinu na koju ste se popeli (ili broj stepenica koje ste prešli). Podatke vam pokazuju na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini, a najbolje od svega je što nije potrebna nikakva dodatna instalacija.

Pametni telefon kao mjerač otkucaja srca

Možda mislite da je nosiva tehnologija poput fitnes sata u prednosti kada je riječ o mjerenju otkucaja srca, ali to nije nužno tako. Različiti modeli pametnih telefona danas imaju ugrađene mjerače otkucaja srca, a neki modeli vam omogućuju da mjerite i pratite sve svoje zdravstvene trendove i navike. Ipak, uzmite ovo s dozom opreza. Nijedan pametni telefon kao ni fitnes sat ili drugi oblik nosive tehnologije ne može zamijeniti precizne medicinske preglede i kontrole, ali vam može dati okvirni uvid.

Mobilni telefon kao asistent u hitnim slučajevima

Neki mobilni telefoni svojim korisnicima omogućuju aktivaciju glasovnog upravljanja što vam doslovno može spasiti život u trenutku kada treba pozvati hitnu pomoć. Na nekim modelima pametnih telefona i na gotovo svim modelima mobilnih telefona namijenjenih starijim osobama postoji i takozvani SOS gumb uz pomoć kojeg samo dodirom i bez otključavanja možete pozvati hitnu pomoć.

Pametni telefon kao asistent u planiranju prehrane

Zahvaljujući brojnim aplikacijama koje su danas dostupne za Android i iOS pametne telefone možete zaista različite asistente i pomoć u svakoj situaciji, tako na primjer možete skinuti neku od aplikacija koja će vam pomoći isplanirati zdrave i obroke i pravilan režim prehrane. Neke od tih aplikacija omogućuju vam skeniranje barkoda prehrambenog proizvoda i dodavanje u vaš osobni dnevnik prehrane. Ovakve nutricionistički alati nisu samo korisni već i informativni i pomažu vam da donesete zdrave i održive odluke koje se tiču vaše svakodnevne prehrane. Čak i onda kada vam mobitel nije pri ruci.

Pametni telefon kao vodič kroz zdrav san

Ako vas muči nesanica ili imate problema s disanjem u snu onda dobro znate koliko takve situacije mogu biti zabrinjavajuće i iscrpljujuće. Međutim, neke aplikacije za pametne telefone mogu vam pomoći prevladati ili kontrolirati probleme koji uzrokuju nesanicu i omogućiti vam da se napokon naspavate. Uz pomoć nekih aplikacija možete pratiti pokrete u snu, zvučno snimati vrijeme koje provodite spavajući i namjestiti različite pametne alarme. Tako vam pametni telefoni mogu pomoći otkriti i snimiti pričanje u snu, probleme s hrkanjem i druge faktore koji nepovoljno utječu na kvalitetu vašeg sna.

Mobitel kao zdravstveni podsjetnik

Broj dostupnih aplikacija može pomoći vama i članovima vaše obitelji da nadgledate i pratite sve rutine vezane uz vaše zdravlje – podsjetnik za uzimanje lijekova, za redovite medicinske preglede pa čak i podsjetnik za pravovremeni odlazak u ljekarnu po novu dozu propisanog lijeka.

Pametni telefon kao zdravstveni asistent cijele obitelji

Organizacijske sposobnosti vašeg pametnog telefona mogu biti od ogromne pomoći u nadgledanju ne samo vašeg zdravlja već i zdravlja cijele vaše obitelji. Kalendar vam može olakšati praćenje svih dogovorenih i naručenih pregleda i drugih obaveza, a brojne druge aplikacije olakšat će vam brigu im nadgledanje zdravlja svih članova vaše obitelji. Iskoristite to i olakšajte si život!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?