Ekonomski fakultet

Mobilnost nastavnika i studenata nameće se kao poseban izazov

08.12.2017.
u 12:16

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru počinje s djelovanjem kao Odjel Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pet godina nakon osnivanja Odjela Ekonomskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odlukom Skupštine općine Mostar, 1. rujna 1976. godine, utemeljen je Ekonomski fakultet kao samostalna visokoučilišna ustanova.

Izazovi i sustav

Temeljna uloga Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jest osigurati kvalitetno obrazovanje koje će zadovoljiti potrebe društvene zajednice. Na Fakultetu je započet proces osiguranja kvalitete poradi razvijanja usporedivih kriterija i metodologija na temelju kojih bi se mogla ocjenjivati izvrsnost i uspoređivati s drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu. U ovim procesima kao poseban izazov nameću se mobilnost nastavnika i studenata, prepoznatljivost, međuinstitucionalna suradnja, zajednički istraživački programi, cjeloživotno učenje, povezanost s gospodarstvom. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, kao znanstveno-istraživačka institucija visokog obrazovanja u polju ekonomije, temelji svoju misiju na unapređenju kvalitete visokoškolskoga obrazovanja. Potvrda takve ustrajnosti rada na unapređenju kvalitete je ISO standard 9001:2008. Nastavnici i suradnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru autori su i recenzenti brojnih sveučilišnih udžbenika, znanstvenih i stručnih radova, izlaganja na znanstvenim skupovima, a većina njih sudjeluje u planiranju i provedbi društveno važnih znanstvenih i istraživačkih projekata propitujući i unapređujući različita područja poslovnog okruženja svih dijelova ekonomije, počevši od malih i srednjih poduzeća, preko javnog i nevladina sektora, računovodstva i revizije, do ostalih područja društvenoga života koja se dotiču znanstvenih grana iz područja ekonomije.

Prepoznatljivost u izvrsnosti, koja se temelji na visokim nastavnim i znanstvenim standardima, ogleda se kroz znanstveno-istraživački rad nastavnika i suradnika, ali i uspostavljenu suradnju s drugim ekonomskim fakultetima u BiH i državama u susjedstvu. Ekonomski fakultet već pet godina organizira godišnju konferenciju i susrete katedri za računovodstvo “Stanje i perspektive računovodstvene profesije u zemljama jugoistočne Europe”. Kao organizator i suorganizator međunarodnih znanstvenih konferencija “Economic System of Bosnia and Herzegovina and Ajustment of Bosnia and Herzegovina” 2002. godine, “Economic Theory and Practice: Meeting the new Challanges” 2011. godine, II. interkatedarskog skupa menadžmenta i organizacije 2013. godine, “Economic Integration, Competition and Cooperation” 2015. godine; 1. međunarodne znanstvene konferencije “Economic System of European Union and Accession of Bosnia and Herzegovina - Challenges and Policies Ahead” u 2016. godini te 3. međunarodne znanstvene konferencije “Dubrovnik International Economic Meeting” (DIEM 2017) u 2017. godini Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru etablirao se kao nositelj znanstvene djelatnosti na znanstvenim granama koje se izučavaju na tom Fakultetu, a posebno važnim doprinosom znanosti pokazuje se izdavanje Zbornika radova s međunarodnim uredništvom koji se lista u bazama EconLit i EBSCO.

Obrazovanje i projekti

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru od 2016. godine nositelj je modula Jean Monnet “Facts and Challenges of the EU Accession (Činjenice i izazovi pristupanja Europskoj uniji)”, čime se osigurala mogućnost održavanja predavanja i prezentacija aktualnih tema na hrvatskom i engleskom jeziku. U okviru projekta tiskana je publikacija “Competitiveness, Economic Growth and Development of Bosnia and Herzegovina, From Metter to Spirit, From Ignorance to Knowledge” 2016. godine.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru nastavlja tradiciju istraživačko-znanstvene djelatnosti organiziranu u okviru Fakulteta 1983. godine u Centru za ekonomska istraživanja, a 1994. godine osnovan je Ekonomski institut čija se djelatnost ogleda u analizi gospodarskoga razvoja, makroekonomskih istraživanja i međunarodno-ekonomskih odnosa, ocjeni investicijskih projekata, razvoju informacijskih sustava i organizacije poduzeća, vještačenju za potrebe poduzeća, izdavačkoj djelatnost, javnoj prezentaciji rezultata provedenih empirijskih i teorijskih istraživanja.

U cilju usmjeravanja obrazovanja novih generacija ekonomista prema potrebama gospodarstva i tržišta rada 2016. godine revidirani su postojeći i usvojeni novi nastavni planovi preddiplomskog i diplomskog sveučilišnoga studija sa smjerovima “Menadžment”, “Marketing”, “Poslovna informatika”, “Poslovanje s EU” te “Računovodstvo i financije”, a 2017. godine stručnog studija sa smjerovima “Poduzetništvo”, “Računovodstvo i porezi” i “Turističko poslovanje”. Na III. ciklusu obrazovanja uskoro počinje upis na novi poslijediplomski sveučilišni doktorski studij sa smjerovima “Ekonomija” i “Poslovna ekonomija”. Kako bi se poticalo rad studentskih organizacija i izvannastavne aktivnosti samih studenata tijekom njihova visokoškolskoga obrazovanja, Fakultet već više godina potpomaže objavljivanje studentskoga lista SEF, čime se osigurava njihova afirmacija u široj društvenoj zajednici.

Centar za cjeloživotno učenje Ekonomskog fakulteta organizator je i izvođač Programa edukacije za stjecanje profesionalnih zvanja u računovodstvu po ovlasti Povjerenstva za računovodstvo i reviziju BiH te ujedno i centar za provedbu ispita za stjecanje takvih zvanja Saveza za računovođe, revizore i financijske djelatnike FBiH. Zajedno s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i ostalim suorganizatorima, organizira i izvodi program “Kontinuirane profesionalne edukacije iz zdravstvenog menadžmenta” u FBiH. U okviru Fakulteta djeluje Centar za poduzetništvo i projekte čiji je cilj brojnim aktivnostima povezati akademsku zajednicu, u prvom redu studente, s gospodstvom. Centar je nositelj projekta “Poduzetništvo studenata - od ideje do realizacije poduzetničkih projekata” koji se realizira uz potporu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?