TENZIJE I RAST CIJENA

MMF: Slijedi najsporiji rast svjetskog gospodarstva od 1990.

09.04.2023.
u 08:07

Šefica ove institucije dala je crne gospodarske prognoze za idućih pet godina

Svjetska ekonomija rast će oko 3% godišnje u sljedećih pet godina, predviđa Međunarodni monetarni fond (MMF). To je najniža srednjoročna procjena gospodarskog rasta u svijetu još od 1990., rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgieva, i znatno je niža od 3,8%, koliko je godišnje rasla svjetska ekonomija u posljednjih 20 godina. Ekonomski će rast usporiti u čak 90% razvijenih zemalja, a visoka inflacija odgovorna je za tmurne prognoze, dodaje Georgieva.

- Unatoč iznenađujuće otpornim tržištima rada i snažnom potražnjom, kao i rastom u Kini, očekujemo da će svjetsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi manjoj od 3%. Ekonomski rast ostaje povijesno slab u srednjem roku - smatra šefica MMF-a. Ističe da snažan oporavak ostaje nedostižan zbog sve većih geopolitičkih tenzija i porasta cijena što posebno ranjivima čini stanovnike siromašnijih zemalja.

Prošle je godine svjetsko gospodarstvo raslo po višoj stopi, za čak 3,4%, dok je 2021., koja je bila godina oporavka nakon pandemijske 2020., stopa rasta iznosila čak 6,1%. Kako bi zemlje povećale šanse za ekonomski rast i snažniju produktivnost, Georgieva ih je pozvala da investiraju bilijun dolara godišnje na obnovljivu energiju te da izbjegnu fragmentaciju globalne ekonomije koja bi mogla ekonomski rast u svijetu smanjiti za čak 7%, referirajući se na opasnost od međusobnog udaljavanja američke i kineske ekonomije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije