Stručnjaci upozoravaju

Mlijeko nije dobro za kosti - od njega je više štete nego koristi

mlijeko
30.04.2016.
u 21:38

Stručnjaci kažu kako kravlje mlijeko koje kupujemo u trgovinama zapravo nije previše dobro za zdravlje

Nema onoga tko nije čuo da je dobro piti mlijeko svaki dan jer jača kosti. Ali, da li je to zaista tako? Stručnjaci kažu kako kravlje mlijeko koje kupujemo u trgovinama zapravo nije previše dobro za zdravlje. Između ostalog, ono je pasterizirano, a t ijekom tog procesa se grije do određene temperature pa naglo hladi. To se radi kako se ne bi brzo ukiselilo i da bi se uništile tvari koje mogu izazvati bolesti. Ali, tako se uništavaju i dobre bakterije (probiotici), neke hranjive tvari, enzimi itd.

Upravo nedostatak tih enzima otežava tijelu dolazak do kalcija i fosfora iz mlijeka, a oni su zaslužni za jačanje strukture kostiju. Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda (poput SAD-a i zemala EU) imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze (gubitak koštane mase).

O sim obrade mlijeka koje uništava korisne stvari u njemu, niti krave nisu što bi trebale biti. Masovna proizvodnja podrazumijeva da je tijelo tih životinja prepuo genetski modificiranih hormona koje im ubrizgavaju kako bi jaču proizvodnju mlijeka, ali i drugih štetnih tvari.

Te krave su obično krhke i sklone bolestima, a njihovo mlijeko može sadržavati čak 20 vrsti sredstava protiv bolova, antibiotika i hormona rasta. Sve to završi u čaši mlijeka koju popijemo ili, još gore, dajemo svojoj djeci. Neka istraživanja pokazuju kako je sve to usko povezano s prekomjernim pojavom tumora i raka. Korištenje navedenih hormona zabranjeno je u Japanu, Australiji, Kanadi i Europskoj uniji, ali se naširoko koristi u SAD-u i drugim zemljama.

Također, dok mlijeko prolazi kroz postupak pasterizacije, ono postaje kisela hrana što smeta tijelu pri održavanju pravilnog pH. Što više prerađene hrane jedemo, tijelo postaje sve kiselije, a tad je dobra podloga ta nastanak raka, tumora i ostalih bolesti. Osim toga, tijelo se muči dok pokušava održavati pravilnu razinu pH te, između ostalog, ispire alkalne minerale kao što su magnezij i kalcij iz raznih dijelova tijela, pa tako i iz kostiju . Zbog toga kosti s vremenom postaju sve krhkije, a velika količina mlijeka iz trgovina radi mu više štete nego koristi.

Da bi tijelo imalo koristi od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i ostale hrane, ona bi morala dolaziti iz domaćeg uzgoja u kojem se životinje i biljke tretiraju normalno, kao što se to radilo stoljećima, prije pojave svih preparata koji će na kraju uništiti čovječanstvo, piše The Earth Child .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije