Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mladima i obiteljima s djecom daju poticaje, novčane naknade, posao, zemljišta po nižim cijenama...

25. veljače 2019. u 19:20 0 komentara 604 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Jednokratne pomoći za novorođenčad, jednokratna novčana sredstva mladim obiteljima, subvencioniranje kupnje knjiga osnovcima, stipendiranje studenata, prvi posao nakon završetka srednje škole ili fakulteta, kupnja zemljišta za kuću po nižim cijenama..., neke su od mjera socijalne politike koje se u gradovima i općinama provode kako bi se pokušao smanjiti val iseljavanja iz BiH kako mladih i obrazovanih kadrova tako i cijelih obitelji.

Što nude općine

Važnost zaustavljanja trenda iseljavanja prepoznala je većina lokalnih zajednica u BiH, koje, u skladu s mogućnostima, ulažu u mlade obitelji. Istražili smo što općine i gradovi nude mladima i obiteljima za ostanak. Neke su već uvele određene mjere i projekte, a neke pokrenule inicijative. Tako Općina Usora rodiljama koje nisu u radnom odnosu daje mjesečnu potporu od 100 KM za prvo dijete, a za svako drugo dijete iznos uvećava za 50 KM godinu dana nakon poroda. Rodiljama koje su zaposlene daju jednokratno 300 KM i taj iznos se uvećava za 100 KM po djetetu. Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić kaže kako planiraju pokrenuti poticaje stambenog zbrinjavanja mladih do 35 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. - Poticaji su predviđeni i za dodjelu grant sredstava fizičkim i pravnim osobama, i to za osobe mlađe od 40 godina i za žene bez obzira na starost, koji izvrše registraciju novog gospodarskog subjekta - kazao je načelnik Anđelić.

Stambeno pitanje

Općina Odžak za svako novorođenče izdvaja po 1000 KM jednokratne pomoći. - Izdvajamo sredstva i za vrtiće i jaslice kako bi obiteljima s djecom smanjili troškove - kazao je načelnik Odžaka Jakov Ivanković. Sličnu mjeru provodi i Općina Grude, a načelnik Ljubo Grizelj kaže kako obitelj novorođenčeta dobiva jednokratnu pomoć od 500 KM, dok roditelji čija djeca idu u vrtić plaćaju nižu cijenu za oko 50 posto, a ostatak sufinancira Općina. - Nagrađujemo darovite studente s 1000 KM jednokratno, a nakon studija omogućavamo im stjecanje prve godine radnog iskustva - objasnio je Grizelj. - Godinama plaćamo dio troškova za učenike koji žive u ruralnim dijelovima općine kako bi roditeljima smanjili izdavanja za školovanja mališana - priča Gudelj, ističući još jednu mjeru. Građevinska zemljišta, koja su u vlasništvu Općine, nerijetko prodajemo po nižim cijenama i tako potičemo mlade na kupnju zemlje za gradnju kuće, stvaranje obitelji i ostanak u Grudama - kazao je. Jednak poticaj obiteljima s novorođenčadi, 500 KM jednokratne pomoći, daje i Široki Brijeg. - Iznos od 500 KM za novorođenčad je najmanja mjera kojom možemo poticati mlade da imaju potomke, a, hvala Bogu, u Širokom Brijegu takvih je sve više. Dio novca iz gradskog proračuna usmjeravamo i na prijevoz učenika koji žive u ruralnim dijelovima do škole. Obiteljima koje imaju dvoje djece sufinanciramo prijevoz djece s oko 50 posto dok je prijevoz za treće, četvrto, peto... dijete potpuno besplatno, to plaća Grad - kazao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. - Imamo i oko 70 studenata za koje izdvajamo novac kako bismo im pomogli u školovanju te ih potaknuli da se trude i uče kako bi Široki imao obrazovane ljude koji će mu se vratiti i u njega usmjeravati znanje da bi se u budućnosti mogao još i više razvijati - zaključio je Kraljević. Osim općina i gradova, pomoć mladima kao jednu od mjera za ostanak u BiH, pruža i Vlada FBiH koja je pokrenula brojne projekte kako bi potaknula ostanak, a jedan od njih su i povoljni stambeni krediti. Tako oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje imaju priliku to riješiti uz pomoć kredita koje nudi Vlada FBiH po izuzetno povoljnim uvjetima. Dio općina i gradova investitorima daju niz pogodnosti kako bi otvarali radna mjesta i time mladi dobili priliku za posao. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.