statusna konferencija

Mladić: Sve sam lošijeg zdravlja

Ratko Mladić
18.02.2019.
u 17:38

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponovno se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu.

Mladić je u obraćanju istaknuo kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi odvjetnici. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno.

- Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam liječnik da bih znao zbog čega - istaknuo je Mladić.

On je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih.

- Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine - kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih odvjetnika Dragan Ivetić.

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelacijsko vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Obrane, odlukom suca Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedatelj Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog "dojmada su pristrasni".

Posljednja statusna konferencija održana je u studenom prošle godine kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on treba biti proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudaca, javlja BIRN.

Ključne riječi

Komentara 1

FI
fifmar
19:20 18.02.2019.

Koliko rodbine ne moze na grob svojih najmilijih upravo zahvaljujuci Mladicu& Co pa zašto bi kod njega bilo drugacije,on barem zna da mu je kcerka dostojanstveno pokopana a tisucama nestalih njihovi najmilji neznaju za grobove.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?