Razmjena mladih između Bosne i Hercegovine i Njemačke

Mladi proširili znanje o europskim institucijama

08.11.2023.
u 19:08

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u suradnji s KFJ Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/Rhein-Lahn upriličili su razmjenu mladih između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Deset učenika koji su protekle akademske godine sudjelovali u projektu "Mladi i demokracija - Vision is Decision" iz katoličkih školskih centara "Sv. Josip" iz Sarajeva, "Sv. Pavao" iz Zenice, "Petar Barbarić" iz Travnika i Mješovite srednje škole "Stjepan Radić" iz Usore, boravili su u Njemačkoj i sudjelovali u razmjeni mladih u pratnji vršnjačkog edukatora Ivana Brčine i projektne koordinatorice Žakline Brnadić. Tijekom boravka u Njemačkoj učenici su posjetili razne kulturne, zabavne i obrazovne lokacije, kao i neke europske institucije.

Posjet Strasbourgu

Posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu te Europskoj središnjoj banci (ESB) u Frankfurtu bio im je posve novo iskustvo u kojem su doznali više o ulozi tih institucija te osobito kako parlamentarni proces funkcionira na razini Europske unije. Sudjelovali su također u simulaciji donošenja odluka podijeljeni u fiktivne klubove zastupnika o raznim temama, kao što su klimatske promjene ili posljedice tehnološkog napretka. Na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe dodatno su proširili svoje razumijevanje europske političke dinamike. U ESB učenici su dobili dublji uvid u značaj i potrebu te institucije za europsko gospodarstvo i osiguravanje financijske stabilnosti unutar Europske unije.

Posjetili su Memorijalni centar Hadamar, koji je tijekom Drugog svjetskog rata služio kao logor smrti, kao i Haus die Geschichte u Bonnu, suvremeni povijesni muzej Njemačke, kako bi se upoznali s poviješću napretka Njemačke. Posjetili su i kuću u kojoj je rođen jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe - Ludwig van Beethoven. Uz obilazak edukativnih i povijesnih mjesta, učenici su imali priliku sudjelovati u igri Culture Rallye te na zabavan način naučiti nešto o sebi, svojoj kulturi i drugima. Svijet zabave i adrenalina dočekao ih je tijekom dvodnevnog posjeta Europa parku u Rustu. Europa park, jedan od najpoznatijih zabavnih parkova u Europi, pružio je učenicima nezaboravno iskustvo i predah od edukativnih aktivnosti tijekom programa razmjene.

Hvala na gostoprimstvu

Učenici su posjetili i biskupiju Limburg te nazočili svetom misnom slavlju u katedrali svetog Jurja.

- Velika hvala biskupiji Limburg i KFJ Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/Rhein- Lahn na podršci i organizaciji razmjene mladih koja je obogatila naše živote. Ova nevjerojatna iskustva, znanje koje smo stekli i prijateljstva koja smo izgradili ostat će s nama zauvijek - poručuje organizator razmjene mladih Nadbiskupijski centar za pastoral mladih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije