nova studija

'Mjesec utječe na kvalitetu sna više kod muškaraca nego žena'

spavanje
30.10.2021.
u 19:00

Na temelju nalaza, razdoblje rasta od mladog do punog Mjeseca povezano je s lošijom kvalitetom sna i to samo kod muškaraca. Više vremena provedu budni tijekom noći, kad usporedimo razdoblje opadanja, od punog do mladog Mjeseca.

Sveučilište Uppsala objavilo je novu studiju u časopisu 'Science of the Total Environment', a u istraživanju je sudjelovalo 800 muškaraca i žena u dobi od 22 do 81 godine.

Mjerili su im kvalitetu sna koristeći metodu zvanu polisomnografija, koja bilježi moždane valove, razinu kisika i broj otkucaja srca tijekom noći i to u različitim točkama lunarnog ciklusa.

Na temelju nalaza, razdoblje rasta od mladog do punog Mjeseca povezano je s lošijom kvalitetom sna i to samo kod muškaraca. Više vremena provedu budni tijekom noći, kad usporedimo razdoblje opadanja, od punog do mladog Mjeseca, prenosi 24sata.hr

Mjesečev ciklus nije uvelike utjecao na spavanje žena, rekao je autor te studije i stručnjak za neuroznanost dr. Christian Benedict.

Jedno objašnjenje za to je da tijekom razdoblja rasta mjesec postaje sve svjetliji i obično je na nebu u kasnim večernjim satima, kada većina ljudi ide na spavanje. S druge strane, tijekom opadajućeg perioda, Mjesec postupno reflektira sve manje svjetla.

Dodaju da je prethodno istraživanje pokazalo da muški mozak reagira na promjene crvene i plave svjetlosti dvostruko više u usporedbi sa ženama, što bi također moglo pridonijeti odstupanju.

Benedikt objašnjava da ovo istraživanje nije čvrsta potvrda uzročno-posljedične veze između mjesečevog ciklusa i kvalitete sna, ali rezultati su ipak bitni za daljnja istraživanja, piše mbg.

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?