niz mjera

Mjere koje se provode u BiH za sprečavanje širenja koronavirusa

14.03.2020.
u 21:00

Sanitarni inspektori već provode brojne mjere predostrožnosti, kako na graničnim prelazima, tako i na međunarodnim zračnim lukama, donosi N1.

Putnici koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu bit će pod strogim nadzorom. Sanitarni inspektor će im izdati rješenje o 14-dnevnoj izolaciji. Kada stigne na adresu, dužan se javiti nadležnom Domu zdravlja, koji je prethodno obaviješten o svakom putniku.

Kontrolni organi dužni su provjeravati provedbu propisanih mjera. Bit će smanjen i broj graničnih prelaza za prijevoz ljudi i robe.

"Da bi osigurali prisutnost sanitarnih inspektora na tim graničnim prijelazima 24 sata", kazao je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. 

Sanitarni inspektori već provode brojne mjere predostrožnosti, kako na graničnim prelazima, tako i na međunarodnim zračnim lukama, donosi N1. 

"Na osnovu podataka iz zdravstvenog upitnika kao i očitanja termalne kamere, koja omogućava otkrivanje putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, federalni sanitarni inspektori stavljaju osobe pod zdravstveni nadzor u skladu s Procedurama nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa, koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja, Francuske, Njemačke i Španjolske", pojasnio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U zračnim lukama u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli, svim putnicima se mjeri tjelesna temperatura, toplomjerima ili termalnim kamerama...

Iako je federalni premijer Fadil Novalić jučer tvrdio kako i na sarajevskoj i na tuzlanskoj zračnoj luci postoji kontrola putnika s termalnim kamerama, županijska ministrica zdravstva u Tuzli tvrdi drugačije.

"Termalne kamere kao takve na tuzlanskoj zračnoj luci ne postoje. Mi smo sada pokrenuli proceduru da nabavimo i taj dio opreme", kazala je Dajana Čolić - ministrica zdravstva TŽ.

Ni na banjolučko zračnoj luci, zasad, ne postoji termalna kamera.

"Nadzor nad dolaznim putnicima obavlja medicinsko osoblje zračne luke Republike Srpske i tim Instituta za javno zdravstvo. Svim dolaznim putnicima mjeri se tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerima, te se daju instrukcije u vezi s prevencijom i zaštitom od pojave aktualnog koronavirusa", kazali su sa zračne luke. 

Uz entitetske, županijske i gradske krizne stožere, i državna razina najavila je formiranje dva. Jedan će biti zadužen za suzbijanje širenja virusa, a drugi za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Gospodarstvenici su već izašli sa zahtjevom za formiranje kompenzacijskog fonda, odgodu plaćanja izravnih i neizravnih poreza, prolongiranje otplate kredita za gospodarstvenike i radnike, te neometan promet roba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?