Na Veliku srijedu

Misu posvete ulja predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić

13.04.2022.
u 14:32

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na Veliku srijedu, 13. travnja slavljena je misa posvete ulja, koju je u zajedništvu s oko 60 svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.
U koncelebraciji s nadbiskupom bili su vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, kanonici, dekani te ostalo svećenstvo.

Misi  su nazočili mnogi vjernici, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedrali zbor Josip Stadler, pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.
Nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu homiliju koju je započeo riječima proroka Izaije: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza“ (61,1), kazavši kako su to riječi kojima se u njegovoj knjizi opisuje dostojanstvo Gospodinova poslanika. Naglasio je nadbiskup Tomo, objasnivši kako je onaj, tko je pomazan i na kojega je sišao Duh Gospodnji, posvećen i određen, što je njegovo dostojanstvo, i istovremeno je poslan Blagovijest donositi i svjedočiti siromasima, sužnjima, slijepima i potlačenima što je njegova služba.
U nastavku je kazao kako su ovoga dana ovdje okupljeni na euharistijsko slavlje koje se tradicionalno naziva misa posvete ulja i nastavio: “I kao što je znano svima, naziva se ova misa tako zato što se za vrijeme slavlja blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje krizmano, tvari potrebne prije svega za dijeljenje sakramenata i za pomazivanje građevina koje se posvećuje Bogu na čast i za pomazivanje oltara na kojima će se slaviti euharistija. Po prožimanju ulje naznačuje da život pomazanika biva preoblikovan i da pripada Bogu koji je došao u naš život. Sjećati se svoga pomazanja i posvećenosti u predanju znači stalno imati na pameti da naš život pripada Bogu, koji nam je u svom milosrđu došao u susret, koji nam je oprostio i ne prestaje opraštati čime nas drži u stanju svoje ljubljene djece i želi nas posvema osvojiti. Kod svoga svećeničkog ređenja obećali smo biti 'drugi Krist' kako bi Isusovo djelo bilo trajno u svijetu. Stoga danas zahvaljujemo za tu čast i povjerenje koje nam je Bog po Crkvi iskazao. Istovremeno žalimo zbog trenutaka svoje nedostatnosti ponizno molimo oproštenje i u toj vjeri obnovit ćemo obećanja što smo ih nekada dali“, rekao je nadbiskup.

Uslijedio je zatim sam obred obnove svećeničkih obećanja koja su svećenici prihvatili na svome ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša blagoslovljeno je ulje za bolesničko pomazanje.

Poslije popričesne molitve mons. Tomo pristupio je posveti krizmenog ulja, koje se koristi kod krštenja, potvrde, ređenja svećenika i biskupa te kod posvete crkve i oltara.

Euharistijsko slavlje nadbiskup je završio Božjim blagoslovom, a nakon mise uslijedila je podjela ulja po dekanatima, a zatim je upriličen zajednički ručak u vrhbosanskoj bogosloviji u kojoj su mnogi današnji misnici završili studij teologije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?