sarajevo

Misija OSCE-a nastavlja pružati podršku zaštiti svjedoka u Bosni i Hercegovini

OSCE
04.03.2016.
u 19:44

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužitelja u Federaciji BiH, okončala je danas prvi od osam seminara koji će tijekom 2016. godine biti organizovani za osoblje pravosudnih institucija o temi: “Zaštita svjedoka prije, tijekom i poslije suđenja i imovinskopravni zahtjevi.”
 
Seminar, organizovan u sklopu OSCE-ovog projekta „Jačanje kapaciteta za procesuiranje predmeta ratnih zločina“, okupio je više od 40 tužitelja i stručnih suradnika iz cijele BiH. Ove godine, posebna pažnja je posvećena imovinskopravnim zahtjevima, pravu koje žrtve rijetko koriste.
 
“Zadovoljstvo nam je nastaviti suradnju sa centrima za edukaciju sudija i tužitelja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, pošto su oni od ključne važnosti za edukaciju relevantnih predstavnika pravosuđa o radu na predmetima ratnih zločina, što je jedna od prioritetnih oblasti za našu Misiju”, istakao je šef Misije OSCE-a u BiH, veleposlanik Jonathan Moore.
 
Vršilac dužnosti direktora Centra za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH, Radoslav Marjanović, je rekao da seminar predstavlja priliku za sve pravosudne aktere da razmijene iskustva i dodao: “Ovakvi seminari omogućavaju prenošenje znanja, ne samo sa međunarodnih pravosudnih institucija, nego i sa državnog na entitetski nivo.”
 
Predmeti ratnih zločina vrlo često prelaze sa jednog nivoa na drugi. “S obzirom na tu činjenicu, za uspješno procesuiranje tih predmeta je od ključnog značaja obezbjediti da svi subjekti koji učestvuju u ovim postupcima postupaju jednoobrazno i primjenjuju jednake standarde”, naglasio je federalni tužitelj Munib Halilović.
 
Ovaj projekat se provodi uz financijsku podršku veleposlanstva Austrije, Italije, Norveške, Njemačke, Švajcarske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?