Danas počinje isplata

Mirovine za travanj bez redovitog uvećanja od 3,5 posto

05.05.2020.
u 09:11

Umirovljenicima, korisnicima Federalnog zavoda MIO, danas i sutra bit će isplaćene plaće za travanj bez redovitog godišnjeg uvećanja od 3,5 posto koje predviđa Zakon o MIO iz 2018. godine.

Poduzete mjere za zaštitu

Kako su naveli iz Zavoda MIO u skladu sa Zakonom o MIO, isplata mirovina za travanj, a koja se realizira preko jedinstvenog računa riznice FBiH, počinje danas (utorak, 5. svibnja), piše Večernji list BiH. 

Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjoj razini, što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2174,48 maraka. Uvećanje mirovina obustavljeno je Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa. Riječ je o privremenom moratoriju, stoga se uvećanje mirovina može očekivati u idućim mjesecima. Točan iznos, odnosno postotak za koji se mirovine uvećavaju, utvrđuje se na osnovi podataka o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su kako će povećanje iznositi oko 3,5 posto. U tom slučaju minimalna mirovina u FBiH iznosit će 384 KM, a zajamčena 482,17 maraka. Nakon usklađivanja umirovljenici će dobiti razliku mirovina za 2020. godinu. Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusa prilikom isplate mirovina, Federalni zavod MIO poduzeo je niz mjera. U skladu s tim umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenika u posljednjem razdoblju iskoristio. Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu, 6. svibnja, u razdoblju od 9 do 13 sati vrše samo isplatu mirovina te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika.

Drugi dan isplate

“Pozivamo umirovljenike starije od 65 godina da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.”

Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, umirovljenicima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima obitelji ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje mirovina s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web-stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute obrasce dostavio je i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći. Prilikom isplate mirovine, opunomoćena osoba će, osim same punomoći, bankarskom službeniku morati predočiti vlastitu, kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloporabe”, navode iz Zavoda MIO.

Podsjetili su i na raniju odluku Federalnog zavoda kojom je, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obveza podizanja mirovinskih čekova do 31. svibnja. 
(Marija Medić Bošnjak)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?