Ministrica Jelka Milićević

Mirovine u 2016. godini neće rasti

Jelka
03.01.2016.
u 18:24

Do povećanje mirovina teško da će doći u 2016. godini, rekla je za Faktor Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi Federacije BiH.

-S obzirom da se mirovinski fond još nije oporavio od ranijih povećanja mirovina, koja su iznosila pet posto, teško je sada to očekivati. U Federaciji je najniža mirovina 326 KM i ne zaboravimo da je ovdje na sceni solidarnost. Umirovljenici koji primaju mirovinu  na osnovu punog radnog staža su oštećeni i oni plaćaju tu cijenu. Da nema te solidarnosti minimalne mirovine bi bile 150 ili 170 KM – objasnila je Milićević. Mnogo posla čeka ministricu i njene kolege u Vladi FBiH u 2016. godini, a jedan od prvih zadatak im je Zakon o MIO-u, koji je dio reforme mirovinskog sustava. Milićević navodi kako se to treba raditi korak po korak.

-To je jedan od zakona kojim bi se trebao srediti mirovinski fond FBiH. Mora se dobro sagledati i analizirati, te vidjeti na koji način se treba mirovinski fond postaviti i neophodno je da se budno prati cijeli tok izmjena. Nismo za naprasna rješenja, kako se to sada predlaže u zakonima – rekla je ministrica.

Pored činjenice da neće doći do povećanje mirovina, ipak Milićević ne da prostora pesimizmu i najavljuje bolju ekonomsku godinu.

– Bit će nam bolje. Naše sadašnje analize pokazuju da imamo ekonomski rast i veći broj zaposlenih, što je dobro, a i veći su prihodi od neizravnih poreza. Da će doći do veće stope ekonomskog rasta uvjerenja su i u makroekonomskom okruženju – rekla je Milićević.

Ekipa na čelu federalne Vlade može se pohvaliti kako su nakon dugo vremena ovogodišnji proračun  donijeli redovnom zakonskom procedurom, a usvojen je u iznosu od 2.598.862.123 KM, što je 10,7 posto više od prošlogodišnjeg.

Međutim, šest posto proračuna se može koristiti za razvoj, a više od 977 milijuna KM ići će na otplatu dugova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?