Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ministrica Marina Pendeš o dostavi ANP-a NATO-u

14. veljače 2019. u 15:44 0 komentara 165 prikaza
Marina Pendeš

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš oglasila se o dostavi Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Izjavu ministrice obrane BiH Marine Pendeš o dostavi ANP-a NATO-u prenosimo u cijelosti:

„Na dužnosti ministrice obrane, jednako kao i kroz obavljanje dužnosti zamjenice ministra, u kontinuitetu činim sve napore i aktivnosti za ispunjenje zakonske misije i zadataka Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, ali jednako tako i na stvaranju pretpostavki za postizanje primarnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Europskoj uniji.

Sa zadovoljstvom i s ponosom ističem da kada je u pitanju proces NATO integracije, mjerodavni dužnosnici Saveza i država članica u više navrata su isticali kako su obveze, zadaci i rezultati čijem ostvarenju su doprinijeli MO i OS BiH, upravo rezultirali dostignutoj razini institucionalnog napretka u pogledu integracije BiH u NATO, što se posebno ogleda u iskazanoj spremnosti Vijeća Sjevernoatlantskog saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) BiH, otvarajući mogućnost da MAP BiH iz uvjetnog dobije aktivni status.

Podsjećam da je, u očekivanju odluke NATO-a o aktiviranju MAP-a, Povjerenstvo Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces početkom 2018. godine pristupilo izradi nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) BiH za period 2018. - 2019. Nacrt ANP-a BiH 2018. - 2019., koji je kompletiran u listopadu 2018. godine, predstavlja integrirani tekst, sačinjen temeljem priloga koja su, sukladno nadležnostima, izradila i Povjerenstvu dostavila sva nadležna ministarstva i druge institucije Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo obrane BiH.

Sam dokument strukturiran je u 5 ključnih poglavlja koja obuhvaća MAP:
- Politička i gospodarska pitanja,
- Obrambena i sigurnosna pitanja,
- Pitanja resursa,
- Sigurnosna i
- Pravna pitanja.

Očekujem da će Vijeće ministara BiH, temeljem Zakona o obrani, Sigurnosne politike BiH, Obrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Povjerenstva za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH. Prvi ANP BiH će potom biti predstavljen Vijeću  sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), čime će po njegovom prihvaćanju od strane NATO-a postati i operativan. Time se stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego izravno utječu na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

Primjerice, kroz implementaciju poglavlja o obrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije i uz višu razinu podrške NATO-a implementirati alate partnerske suradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sustava Bosne i Hercegovine u cjelini. Međutim, MAP ne tretira samo obrambena i vojna pitanja, jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a.

Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta. Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima.

Osobno ću biti počašćena, ukoliko i kada dobijem mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio izaslanstva Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza.

Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju Ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH.“

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.