analiza

Ministri novac za poticaje davali po stranačkom ključu, istrage još nema

radnici
17.02.2015.
u 09:02

Umjesto da financijske poticaje malim i srednjim poduzećima daju po vrijednosti projekta s kojim su se prijavile, Vlada FBiH, točnije Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta svih ovih godina novac su davali tvrtkama po prijateljskoj, kumovskoj ili stranačkoj liniji.

Bez istrage i analize

Nikada nisu ispitane, niti su doneseni mehanizmi pomoću kojih bi se moglo utvrditi za koje je namjene potrošen novac koji su mala i srednja poduzeća u FBiH dobivala kao poticaje. Iako su vlasti u Federaciji BiH puna usta priče o davanju poticaja za početak i širenje proizvodnje, po analizi koju je napravio Ured za reviziju institucija FBiH, više je poticaja (gotovog novca) dano tvrtkama koje se bave uslužnim djelatnostima nego onima koje nešto konkretno proizvode. Ovakav negativan izbor pri odabiru onih tvrtki koje će dobiti novac iz fonda FBiH nije samo bila karakteristika za platforamšku Vladu BiH, već i ostale vlade u ovom entitetu, koje su takvim nezakonitim potezima stvorile preduvjete za podizanje sudske tužbe.

Zaključci revizora

“Realizacija dodjele poticaja prema postojećim kriterijima ne potiče razvoj MSP-a. Revizija je pokazala da realizacija poticaja nije zasnovana prvenstveno na izboru kvalitetnih razvojnih projekata. Davanje većeg značaja kriterijima koji se odnose na statusno-pravne karakteristike podnositelja prijave od kriterija koji se odnose na kvalitetu projekta otvara prostor za usitnjavanje ionako nedovoljnih poticajnih sredstava. Također, dodjela financijskih poticaja ne doprinosi ostvarenju opredjeljenja vlasti poput davanja prioriteta proizvodnoj djelatnosti i ostvarivanju ravnomjernog regionalnog razvoja”, stoji u izvješću revizije koje potpisuju Ajsela Tanković, voditeljica tima Rasema Žerić, Aida Đozić, članovi revizijskog tima. Slučaj davanja financijskih poticaja bez bilo kakvog izbora i točno utvrđenih kriterija nije tipičan samo za Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta već i za druga ministarstva iz Vlade FBiH. Neki slučajevi, kao što je podjela poticaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva koji je dijelilo resorno ministarstvo, završili su na sudu i čeka se podizanje optužnice protiv odgovornih. Sumnjivi poticaji su davani iz Federalnog ministarstva energetike i rudarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?