RAZGOVARANO O MJERAMA ZAŠTITE OD PANDEMIJE

Ministar Bevanda sudjelovao na summitu Srednjoeuropske inicijative

15.05.2020.
u 13:16

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na izvanrednom summitu Srednjoeuropske inicjative (SEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka.

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi izvanredni summit nakon proglašenja pandemije COVID -19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskrenu sućut svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Imajući u vidu da je SEI faktor stabilnosti u Europi i znatna potpora zemljama koje su van Europske Unije, ministar Bevanda naglasio je da očekuje kako će nakon ovog samita budući projekti i aktivnosti biti oslonac u borbi protiv negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije u BiH i okruženju.

Ministar Bevanda naglasio je da su se u posljednjih nekoliko mjeseci vlade u cijelom svijetu susrele sa nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19 i pokušale da naprave procjenae negativnih efekata na javne prihode, radna mjesta i gospodarstvo.

„Od velike važnosti za nas je da sve razine vlasti u BiH, sukladno nadležnostima, definiraju paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije. U ovome je vrlo bitna efikasna koordinacija kod definiranja socio-ekonomskih mjera i to smo osigurali kroz djelovanje Grupe za socio- ekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 koju je formiralo Vijeće ministara BiH“, naglasio je
ministar Bevanda u svom obraćanju sudinicima današnjeg samita.

Dodajući da rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, ministar Bevnda naglasio je da je optimista kako će se naći najbolja rješenja za prevazilaženje ekonomskih posljednica pandemije u čemu je važna potpora europskih institucija koje su odobrile značajna sredstva za pomoć BiH.

U radu današnjeg samita sudjelovalo je 15 premijera i ministara zemalja članica SEI te komesar EU za susjedne zemlje i proširenje Oliver Varhelyi, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakarabarti, generalni sekretar SEI-a Roberto Antonione i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Henri Kluge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?