projekt

Mikroplastika u pasti za zube, gelu za tuširanje...

02.10.2019.
u 07:00

Mikroplastika u kozmetici tema je koja se pojavljuje na sve većem broju naslovnica i zato smo vam odlučili detaljnije predstaviti tu problematiku. O čemu se zapravo radi i postoji li prirodna alternativa? Može li pojedinac pridonijeti promjeni?

Brojni proizvodi

Ako laički gledamo na problematiku plastike, mogli bismo doći do zaključka kako je nesagledive posljedice koje nam prijete moguće riješiti uklanjanjem plastike vidljive golom oku. Ali, priča o plastici nipošto nije tako jednostavna. Znanstvena istraživanja pokazuju da je do 4,1% zagađenja europskog mora mikroplastikom prouzročeno kozmetičkim proizvodima. Vrijednost globalne kozmetičke industrije 2012. iznosila je 433 milijarde dolara te i dalje raste. Mikroplastika se u kozmetičkim proizvodima pojavila prije 50 godina. Plastične čestice u kozmetici se upotrebljavaju u različitim proizvodima kao što su: dezodorans, šampon, melem, gel za tuširanje, pasta za zube, piling, šminka, boja za kosu, krema za brijanje, krema za zaštitu od sunca, repelent protiv kukaca, krema protiv bora, maska za lice, proizvodi za njegu dojenčadi, sjenilo za oči, šljokice, maskara itd. Primjerice, običan piling za tijelo sadrži približno istu količinu plastike kao i njegova ambalaža. Kad bi plastične čestice činile samo 5% sastava paste za zube, Europljani bi svakodnevno ispljunuli u umivaonike približno 74.000 kg plastičnih čestica. Čestice te vrste nije moguće sakupiti za recikliranje, a uređaji za pročišćavanje otpadnih voda ne zaustavljaju ih i zbog toga završavanju u oceanima.

Zapanjujući rezultati

Mikročestice plastike nalaze se i u proizvodima za koje nismo ni slutili da su tamo – niti je lako razumjeti što tamo uopće traže. Primjerice, jedna građanska internetska inicijativa prije nekoliko godina samo u sortimentu jednog poznatog lanca drogerija utvrdila je najmanje 75 proizvoda koji sadrže mikroplastiku. Negdje te mikročestice služe tek kao ukras ili da bi tekućina bila mutna, samo zato što kupac očekuje veću učinkovitost od mutne, nego od prozirne tekućine. Negdje mikročestice služe kao fizičko sredstvo za odstranjivanje nečistoće. Tako tijekom jednog tuširanja možemo ispustiti u vodovod više od 100 tisuća plastičnih mikročestica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?