prva tri mjeseca

Mikrokreditne organizacije u FBiH bilježe blago poboljšanje

ilustracija
10.06.2017.
u 12:56

Analizirajući izvještaje mikrokreditnih organizacija (MKO) zaključno sa 31. ožujkom ove godine može se zaključiti da njihovo poslovanje u Federaciji BiH bilježi blago poboljšanje u odnosu na kraj 2016. godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, bilansna suma u prvom tromjesečju ove godine iznosi 442,3 milijuna KM i za 2,1 milijun KM je veća u odnosu na stanje prošle godine. Kreditni portfolio je povećan za dva posto uz neznatno pogoršanje pokazatelja kvalitete. Također je ostvaren i realan rast zaposlenih (tri posto), kapitala (dva posto), dok su se obveze po uzetim kreditima zadržale na približno istoj razini u promatranom razdoblju. 

Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, s krajem ožujka ove godine iznosili su 384,1 milijun KM i čine 87 posto ukupne aktive MKO, te su veći za dva posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 380,5 milijuna KM i veći su za dva posto u odnosu na stanje na kraju 2016. godine.

Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede (33 posto), stambenih potreba (20 posto) i ostalog (20 posto), te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim osobama. 

Mikrokreditne organizacije smanjile su efektivnu kamatnu stopu na ukupne mikrokredite, pa su tako, na kraju prvog tromjesečja 2017. godine, prosječne ponderirane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sustavu iznosile 24,90 posto, te su u odnosu na četvrto tromjesečje 2016. godine, ostvarile pad od 0,74 postotka.

U usporedbi s krajem 2016. godine, mikrokreditni portfolio u prva tri mjeseca 2017. bilježi rast od dva posto (6,2 milijuna KM), ali iskazuje blago pogoršanje pokazatelja kvaliteta aktivnog kreditnog portfolija.

U informaciji o mikrokreditnom sustavu FBiH 31. ožujka 2017. koju je uradila Agencija za bankarstvo FBiH se navodi da je na razini mikrokreditnog sustava u FBiH ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 4.401.000 KM, što je za 1.128.000 KM ili 34 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?