statistike pokazuju

Mikokreditni sektor u BiH povećao profit, poraslo kreditiranje

kredit
04.09.2021.
u 12:01

U RS i FBiH posluje po 13 mikrokreditnih organizacija, ukupno 26.

Mikrokreditni ssektor u Republici Srpskoj ostvario je u razdoblju siječanj - lipanj ove godine neto dobit od 9,68 milijuna KM, što je 21 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine, pokazuje preliminarna statistika Agencije za bankarstvo Republike Srpske, izvještava Indikator.ba.

Profitna, mikrokreditna društva, ostvarila su dobit od 9,74 milijuna KM, dok su neprofitne, mikokreditne fondacije, bile u gubitku 61 tisuću KM.

Ukupni prihodi mikokreditnih organizacija sa sjedištem u Republici Srpskoj bili su na polugodištu ove godine 36,22 milijua KM i veći su za 18 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju

Glavninu prihoda čine prihodi od kamata i slični prihodi koji su porasli za 19 posto na 36,22 milijuna KM.

Ukupni rashodi iznosili su 27,04 milijuna KM i veći su za 17 posto nego lani.

Ukupna aktiva na kraju lipnja 2021. godine iznosila je 438,48 milijuna KM, a ukupni dati mikrediti bili su 371,38 milijuna KM i imali su rast od 6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveći dio mikrokredita dan je fizičkim osobama, u vrijednosti 364,22 milijuna KM, također uz stopu rasta od 6 posto.

Krediti pravnim osobama bili su 7,15 milijuna KM i imali su rast od 9 posto.

U kategoriji fizičkih osoba najviše su kreditirani poljoprivreda i uslužne djelatnosti, a kod pravnih osobs uslužne djelatnosti, trgovina i proizvodnja.

U Federaciji BiH mikrokreditne organizacije ostvarile su neto dobit od 7,3 milijuna KM u prvom polugodištu ove godine, prema preliminirnaim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.

Prihodi od kamata i slični prihodi ostvareni su iznosu od 53,51 milijun KM, dok su operativni rashodi bili 37,82 milijuna KM.

Ukupni dati mikrokrediti iznosili su zaključno s lipnjom 541,58 miliona KM, od čega je fizičkim osobama plasirano 525,84 milijuna KM, a pravnim osobama 15,74 milijuna KM.

Kod fizičkih osoba najviše mikrokredita dano je za poljoprivredu i stambene potrebe, a kod pravnih osoba za uslužne djelatnosti, trgovinu i proizvodnju.

U RS i FBiH posluje po 13 mikrokreditnih organizacija, ukupno 26.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?