Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mijenjati daytonski okvir kako bi se osigurala jednakopravnost naroda i građana

03. studenoga 2017. u 15:03 0 komentara 259 prikaza
Foto: hms.ba

Redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala i predsjednika BK BiH Vinka Puljića, započelo je u petak u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, prenosi hms.ba

Na 71. zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije te delegat Hrvatske biskupske konferencije, biskup šibenski mons. Tomislav Rogić, javila je KTA.

Tijekom prijepodnevnog dijela zasjedanja, s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je kardinal Puljić napominjući da su “u proteklom razdoblju od 70. zasjedanja, održanog sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje”.

Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u zadnjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150.000 ljudi. Također je spomenuo zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH.

“Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi.

Gotovo je sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li ‘naš’ ili ‘njihov’ odnosno je li na ‘našem’ ili na ‘njihovom’ teritoriju pa se prema tome dijele prava”, kazao je kardinal Puljić, napomenuvši pri tome kako su u BiH brojni ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu.

“Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini”, kazao je kardinal.

Po njegovim riječima, biti na strani slabog i nemoćnog sigurno je put Božji i put istinskog čovještva pa tako i put Crkve, ali i istinske politike.

Kardinal je istaknuo kako je prema razmišljanju ogromne većine stručnih ljudi “za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje” kao i “stvaranje pozitivnog ozračja koje je itekako povezano sa stanjem duha i moralnih vrijednosti u čemu i Crkva, kao i mnogi drugi segmenti društva, nužno treba nastaviti davati svoj doprinos”.

Izrazio je nadu da će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjeg Katoličkog školskog centra po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Biskup Rogić je napomenuvši kako po prvi put sudjeluje kao delegat HBK na zasjedanju BK BiH, prenio pozdrave predsjednika i članova Hrvatske biskupske konferencije.

Upoznao je biskupe s najvažnijim točkama koje su razmatrali biskupi HBK na svom 55. plenarnom zasjedanju održanom u Zagrebu proteklog mjeseca napominjući da je po prvi put na zasjedanju sudjelovao novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto.

Dodao je da je posebice istaknuto da se ove godine spominju 20. obljetnice od utemeljenja Požeške, Varaždinske i Vojne biskupije te podsjetio da će se Treći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u Solinu, 15. i 16. rujna 2018.

Dnevnim redom predviđeno je da biskupi, između ostalog, razmotre apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje u vezi s pripremom i odobravanjem prijevoda bogoslužnih knjiga. Također će razmišljati o karitativnom djelovanju kao i inicijativama na planu opstanka i povratka.

Večeras, u 18 sati, u katedrali Srca Isusova biskupi će slaviti misu kojom će predsjedati kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputit će dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

U subotu, 4. studenoga biskupi će slaviti Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susresti se s bogoslovnom zajednicom.

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završit će konferencijom za novinare, 4. studenoga u  prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu u 12 sati

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.