Vlada HBŽ

Mijenja se uredba o naknadama troškova prijevoza državnih službenika u ovoj županiji

12.04.2022.
u 12:22

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici održanoj u ponedjeljak, 11. travnja, donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa službenika u toj županiji.

U Uredbi o naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa službenika u HBŽ stoji da državni službenik, namještenik i zaposlenik čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje tri kilometra, ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u visini od 13 posto od prosječne cijene jedne litre benzina MB-95 po kilometru, pomnožene s brojem dana provedenih na radnom mjestu, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Visina naknade ne može biti veća od 400 maraka mjesečno, bez obzira na udaljenost. Prosječna cijena jedne litre benzina MB-95, za zadnja četiri tjedna prosječne cijene goriva objavljene na stranici Vanjsko trgovinske komore BiH, utvrđuje se kao početna cijena, zaokružena na dvije decimale.

Usklađivanje iznosa vršit će se ako prosječna cijena benzina Vanjskotrgovinske komore BiH bude veća ili manja za 10 posto u odnosu na zadnju utvrđenu cijenu, a usklađivat će se zadnjeg dana u mjesecu za koji se vrši naknada za troškove prijevoza. Riječ "trostrukog" zamjenjuje se riječju "peterostrukog" u za to odgovarajućim mjestima.

S obzirom da je Uredba o naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa službenika u HBŽ-u zadnje izmjene pretrpjela još u travnju 2010. godine, bilo je potrebno pristupiti njenoj izmjeni u dijelu kojim se regulira visina i način ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza od mjesta stanovanja do radnog mjesta i nazad, zaposlenih korisnika Proračuna HBŽ, kao i dijelu Uredbe kojim se regulira visina otpremnina prilikom odlaska službenika u mirovinu.

Analizirajući stvarno stanje u županiji, a imajući u vidu protek vremena, kao i na zastarjelost navedenih odredbi, zajedno s trendom naglog porasta cijena naftnih derivata u prethodnom razdoblju, sasvim je jasno kako iznos troškova prijevoza koje ostvaruju zaposleni u institucijama korisnicima proračuna HBŽ nije dostatan da nadomjesti stvarne troškove kojima su izloženi službenici koji navedeno pravo ostvaruju.

Zbog toga je, temeljem zaključka Vlade HBŽ sadržanog u preambuli Prijedloga uredbe, a u suradnji s Ministarstvom financija, bilo potrebno pristupiti izmjenama i dopunama iste i propisati povoljnija prava prilikom obračuna troškova prijevoza na posao i s posla te prava na otpremninu, sve to kako bi zaposleni svoja prava mogli ostvarivati u većem opsegu, a posebno imajući u vidu činjenicu da zaposleni u pojedinim tijelima uprave, temeljem posebnih kolektivnih ugovora, na području HBŽ ova prava ostvaruju u većem obujmu, analogno čemu bi došlo do harmonizacije i izjednačavanja prava iz radnog odnosa u pogledu naknade putnih troškova koje ostvaruju svi službenici zaposleni institucijama korisnicima Proračuna HBŽ, navode iz Vlade HBŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije