potrebni bolji uvjeti

Migranti u Bihaću: Liječnici upozoravaju na moguću epedemiju

27.07.2018.
u 08:12

Liječnici upozoravaju da se moraju pružiti adekvatniji uvjeti da ne bi došlo do epidemije koja bi mogla ugroziti i lokalno stanovništvo.

Konzerva paštete ili mesnog nareska, te pola kruha više od 350 migranata čeka u redu dva puta dnevno.

"Mi imamo dva puta dveno doručak i večeru suhu hranu. Ne možemo kuhati vidite kako je ovdje. Tražili smo da nam se napravi neki čvrsti objekt gdje bi djeca mogla sjesti i gdje bi se moglo dijeliti po kiši ali nismo dobili, za sada je tako kako je", kazala je Senka Vukojević iz Crvenog križa USŽ, javlja N1. 

Više gladni nego siti, pod šatorima po kiši i na vrućinama i u nehigijenskim uvjetima su se sukobili između sebe.

"Mnogi ljudi su se tukli. Nož, štap. Ubod tu, tu, tu, ( pokazuje na stomak, glavu, ruku) oko 9-10 ih je bilo u ambulanti ovamo", ispričao je Sebdulah iz Pakistana.

Osmanaest migranata tražilo je medicinsku pomoć u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši. Osam je zbog težih ozljeda prebačeno u županijsku bolnicu u Bihaću.

"Što se tiče ozljeda to su od nagnječina, ubodnih rana i imali smo jednu frakturu bedrine kosti", istaknuo je Senad Okanović, direktor doma Zdravlja Velika Kladuša.

U kampu je trenutno nekoliko obitelji s djecom, desetine ih je prebačeno u hotel Sedru između Bihaća i Cazina.

Liječnici upozoravaju da se i ostalima moraju pružiti adekvatniji uvjeti da ne bi došlo do epidemije koja bi mogla ugroziti i lokalno stanovništvo.

"Aktivni epidemiološki nadzor provodimo. Mjere dezinfekcije, dezinsekcije prostora gdje oni borave kako bi spriječili nastanak epidemija. Ovdje postoji opasnost i prekograničnog širenja takvih stvari", naglasio je Senad Okanović, direktor doma Zdravlja Velika Kladuša.

S obzirom da ovaj kamp sa svakom kišom plavi predlog ministra sigurnosti bio je šatorsko naselje u mjestu Polje. No, lokalna vlast se prvobitno protivila tome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije